La revista degana en valencià

Desé aniversari dels Premis Maestrat Viu

Maestrat Viu, l’actiu col·lectiu de les comarques del nord del País Valencià en defensa de la llengua i la cultura, lliurava el passat 27 de maig a la Jana els premis que enguany han arribat a la desena edició. Els premis han estat anunciats mitjançant un preciós cartell obra de la dissenyadora Anna Romeu Pla, que pren el color de les flors i del brot de l’ametler. Es tracta d’una interpel·lació a l’espectador per recuperar la consciència de la bellesa dels paisatges del Maestrat i la riquesa dels seus fruits.

En l’acte de lliurament, conduït per Càrol Ferré Pellicer, traductora i lingüista de rodatge, i per Josep Messeguer-Carbó, filòleg i activista cultural, es va anar fent el reconeixement a les persones i col·lectius premiats. El Premi Carles Salvador a la trajectòria personal va ser atorgat a l’escriptor Pep Castellano Puchol, que professionalment ha exercit com a pedagog de l’Institut Valencià de la Joventut de la Generalitat Valenciana, ha impartit cursos d’animació a la lectura i, juntament amb Canto Nieto, des de l’any 1995 s’ha dedicat a explicar contes. És l’escriptor del Maestrat amb la producció més extensa i sòlida de literatura infantil i juvenil escrita íntegrament en valencià, amb un total de cinquanta-dos obres literàries publicades, algunes de les quals han estat premiades.

El Premi Pere Labèrnia a la trajectòria col·lectiva ha estat per a la revista Tossal Gros, que publica a les Coves de Vinromà l’associació cultural del mateix nom. Aquesta publicació ha arribat al número 205 després de trenta-cinc anys ininterromputs i és un referent de la premsa local del Maestrat que ha contribuït a difondre la informació local del seu poble de manera transversal. Des de Tossal Gros s’ha creat un espai de reflexió per a les persones i per a les associacions, al mateix temps que ha servit per a difondre activitats promogudes per les mateixes associacions. El projecte de la revista es complementa amb l’edició d’un total de deu llibres i catàlegs de temàtica local, publicats entre 1998 i 2021.

El Premi Alfred Giner Sorolla a la iniciativa anual personal ha estat atorgat ex aequo a Àlex Torres Tomàs pel seu llibre Fil de la memòria. El romancer tradicional a les comarques de Castelló, i a Fermín Sales Segarra pel projecte transmèdia El Maestrat filmat. Àlex Torres, nascut a Vila-real l’any 1981, ha desenvolupat una àmplia tasca d’investigació sobre la tradició musical i folklòrica valenciana. L’obra per la qual ha estat premiat és una investigació presentada en dos volums de 1.072 pàgines que organitzen de manera sistemàtica un corpus de romanços cantats que ha anat arreplegant durant dues dècades. Per la seua banda, Fermín Sales, nascut a Albocàsser l’any 1990, és creador audiovisual especialitzat en no-ficció. El projecte El Maestrat filmat reuneix més de vint hores de patrimoni cinematogràfic de la cultura popular del Maestrat en un període de seixanta anys, entre la dècada dels trenta i la dels vuitanta del segle XX.

El Premi Seidia a la iniciativa anual col·lectiva ha estat per a l’associació Connecta Natura, creada el 2014, que treballa per promoure l’agroecologia en tot el procés, des de la producció fins al consum, ocupant-se també de l’educació i la sensibilització ambiental, la recuperació, conservació de la biodiversitat silvestre i el desenvolupament rural agroecològic.

Durant l’acte va actuar la cantautora Rosio Cano, de les Coves de Vinromà, una jove cantant que durant la pandèmia va començar a crear un repertori propi i que al setembre de 2022 ha enregistrat el primer disc.