La revista degana en valencià

Deu anys de còmic a l’Acadèmia

09/07/2020

Peu de foto: Tots els còmics es poden trobar en format digital al web de l’AVL: https://www.avl.gva.es/web/publicacions

L’Acadèmia Valenciana de la Llengua va iniciar l’any 2010 la seua sèrie de còmics amb una historieta dedicada a Jaume I. Es tracta d’una col·lecció orientada al públic infantil, en la qual han aparegut altres còmics dedicats, per una banda, a altres figures rellevants per a la cultura valenciana com són Francesc Eiximenis, Enric Valor, Teodor Llorente, Vicent Andrés Estelles o  sant Vicent Ferrer, i, per altra banda, a diversos fets culturals valencians com ara el Misteri d’Elx i el Cant dels Angelets, la Festa d’Algemesí, el Sexenni de Morella, la Fira de Cocentaina, les Falles o els Pelegrins de les Useres. En quasi tots ells podem trobar els textos i dibuixos de Jesús Huguet, o també altres dibuixants valencians com Josep Fonollosa i altres escriptors com Enric Lluch, Julià Pastor o Teresa Broseta.

La sèrie, que ha tingut una periodicitat prou irregular durant aquest anys, ha reviscolat en certa manera amb la publicació de sis nous títols durant 2019. Al març de 2020, de fet, s’han presentat a la premsa tres de les últimes historietes aparegudes: Badana (13), El Pare Jofré (15) i Joan Lluís Vives (16).

En el cas dels dos últims, es tracta de còmics biogràfics amb guió de Toni Sabater. El Pare Jofré conta la vida d’aquest frare, la seua formació, la relació amb sant Vicent Ferrer i sobretot la creació d’un hospital per a malalts mentals i persones desfavorides, que acabaria convertint-se amb els anys en l’Hospital General de València. Hi destaca la factura gràfica d’Esteban Hernández, conegut dibuixant valencià amb un estil propi particularment adequat per a convertir aquesta història en un còmic molt atractiu per als més menuts.

Els dibuixos que ha realitzat Marc Llorens per a Joan Lluís Vives, d’una factura més realista, ens traslladen automàticament a l’època del gran humanista valencià, en una narració potser més densa, amb gran quantitat de fets i dades, però sense oblidar el públic a qui va adreçat, amb algunes escenes més divertides i l’exagerada expressivitat dels personatges de Llorens.

Badana, escrit per Álex Zahínos, potser és el còmic més atípic de la col·lecció, ja que conta una historieta d’una xiqueta que juga a pilota. Té pocs textos i uns dibuixos molt dinàmics, a càrrec de Pablo Broseta. Si en general aquesta col·lecció promou la lectura i l’ús del valencià, la història i l’art de la nostra terra, Badana, a més, promou també l’educació física a través d’un esport autòcton i la igualtat amb la seua protagonista, que practica un esport majoritàriament masculí (el color morat de la portada denota aquest fet). Si he de posar alguna pega a aquest còmic, és que trobe a faltar més informació sobre el joc durant la narració, encara que a la fi de l’aventura s’inclou un xicotet glossari.