La revista degana en valencià

Diari d’un confinat perplex / 27

12/04/2020

Paraules en perill de desaparició: sexy

 

The Beatles / Sexy Sadie

Rod Stewart / Da ya think I’m sexy?

 

Les paraules, com algunes espècies animals, corren el perill de desaparèixer. No és el moment de fer el llistat ara. Seria una tasca  esgotadora i estem en temps de descans. Obligatori, però descans a la fi. O no?.

Allò ben clar és que hi ha una paraula que està en tràngol de desaparició. Tot i que siga un anglicisme tots l’usem quan volem dir que una persona o una cosa tenen un atractiu especial. És a dir sexy. Com que va per a un mes que hi som a casa ens abandonem molts i moltes passen el dia i la nit abillats en pijama o xandall.

I  això molt sexy no és.

Els més creatius han inventat una nova peça de roba que podríem batejar com pijaxandall, un neologisme resultant de la unió de pijama i xandall. Horripilant tant el mot com la vestimenta. És probable que siga una còpia casolana d’altre neologisme, americà en aquest cas, com el brunch, unió de breakfast (desdejuni) i lunch (dinar). Bé, però el cas que m’ocupa i em preocupa hui és l’ús del pijama, una peça de vestir que abans  ens posàvem únicament per anar a dormir. Ovidi va escriure a la seua obra L’art d’amar “que la nit fa desaparèixer molts defectes i oblidar nombroses imperfeccions”.

I aquesta afirmació ho feia respecte de la meitat de la humanitat: “fa que totes les dones siguen belles”. La qual cosa em du a la següent reflexió: Volia dir Ovidi que durant el dia, no totes les dones són belles o atractives? O que els homes ni de dia ni de nit són seductors?. En el segon cas, pensar en un home ficat dins d’un pijama sense semblar ridícul, és un exercici mental difícil d’imaginar. Llevat d’alguna excepció excepcional, perdoneu-me el pleonasme redundant, perquè cal tenir una estructura de ben plantat per a lluir amb elegància la susdita penyora. Els demés no ens el posem, més be podríem dir que ens ha caigut d’un cinquè pis, i que miraculosament s’ha embotit al nostre cos. Les dones, en canvi, si usen “pijama” els queda “ a algunes” d’allò més bé, d’altres, en canvi, semblen un barril de petroli Brent.

Però el pijama ofereix moltes combinacions: complet (pantaló i jaqueta) només pantaló i pit de llop a l’aire, per a les fases de calor (ambdues classes de calor), jaqueta només, aquesta més utilitzada per les dones, pantaló i samarreta de cotó de Pinturas Titanlux per exemple… Tot i que el millor “pijama” seria el de la Marilyn Monroe, és a dir unes gotetes de Chanel 5. Però clar, això només s’ho podia permetre ella i… unes i uns quants més. Així que, amics i amigues, useu el pijama amb tota la dignitat que us siga possible.
Per cert, d’on collons vindrà la paraula “pijama”?.

Inscriu-te al nostre butlletí

Top