La revista degana en valencià

Diari d’un confinat perplex / 48

03/05/2020

Som alguna cosa més que una patata?

 

La Trinca / La patata

 

El País, el periòdic, no el país de persones, ha sol·licitat a 75 personalitats que descriguen com serà el món després del coronavirus. Científics, filòsofs, polítics, pensadors, sociòlegs, psicòlegs i altres homes i dones de gran saviesa. D’entre totes les reflexions a mi m’ha cridat l’atenció la de José Mujica, expresident de l’Uruguai que ha dit:

«Me pregunto, ¿los humanos estamos llegando al límite biológico de nuestra capacidad política?»

Sembla que més que en cap altre moment de la nostra història, dels humans d’ara mateix, ens encarem amb un dilema existencial:

som alguna cosa més que un ratolí o una patata…genèticament parlant?. Segons diu la ciència que no pot, de moment, amb el coronavirus tenim un 99

 

És evident que l’home ve de la patata

 

Més que en cap altre moment de la meua història, m’encare amb un dilema: sóc alguna cosa més que una “patata”… genèticament parlant?. Els millors ordinadors del món són menys sofisticats que el cervell d’una formiga, per tant perquè m’he de preocupar per no arribar a l’altura d’una pastanaga o un ratolí de laboratori. També és cert que això mateix podem dir-ho de molts dels nostres parents. Sort que només els hem d’aguantar en cerimònies tràgiques com ara soterrars o casaments. La ciència i la història tenen alguna cosa en comú?… Segons diuen els científics tot va començar amb un esclafit còsmic, fet que han aprofitat els historiadors per a esclafar-nos els fets ocorreguts de manera que ens rebente el cap i el sentit comú.
I jo…? doncs em trobe a la deriva en un cosmos personal on he perdut l’interès pels planetes coneguts i encara no he arribat a les galàxies més properes. Això, unit a la pèrdua de l’encanteri que em produïa la lluna en la meua condició d’expoeta, significa que, tal vegada, necessite una sacsejada galàctica. Això, o que algú em convide aquesta nit a sopar.

 

EL PAÍS ha solicitado a 75 pensadores y expertos internacionales que describan el mundo tras el coronavirus. Los textos analizan la transformación de la economía, la ciencia, la política, el ocio o la tecnología, cómo seremos y cómo viviremos

 

Perderemos la espontaneidad. La prudencia será nuestro consejero. Siempre se ha dicho que lo que distingue a España de los países del norte es “la cercanía” de la gente. Hasta un futuro quizá lejano, ya no. Nos volveremos como los japoneses, o como los suecos.

 

El futur despres del coronavirus