La revista degana en valencià

Diari d’un confinat perplex / 61

17/05/2020

 

Quan les paraules perden el seu sentit en temps de coronavirus

 

-LLIBERTAT

Eixe mot tan noble i alliberador, valga el concepte redundant, pot perdre tot el seu significat quan l’invoquen aquells que la confonen amb impunitat. Impunitat de la que sempre han gaudit i que la mereixen per mandat diví o de classe. La seua exclusiva classe. Ja ho va dir el milionari Warren Buffet, en l’estafa finançera -alguns li digueren crisi econòmica- del 2008:

«Sí que hi ha lluita de classes, i l’estem guanyant nosaltres els rics.»

 

Joan Manuel Serrat & Miguel Hernández / Para la libertad

 

Aretha Franklin / Think (frredom)

 

-RESTAURANT

 

Un gal·licisme en desús.

 

-SEXE

 

Del llatí sexus. Més en desús encara

 

Marvin Gaye / Sexual healing

 

-SOLIDARITAT / CARITAT

 

Billy Elliot / Solidarity

 

Ana Botín acaba de declarar en una entrevista que no es deu confondre solidaritat amb caritat. Això ho diu, la presidenta del Banc Santander, que com tothom sap d’allò que més sap és de solidaritat. No de dividends, com estàveu malpensant. De caritat en saben un poc més. Recordem la pel·lícula «Plácido» de Luis Garcia Berlanga que tenia un lema, un leiv motiv, ben clar: «Siente un pobre a su mesa».

 

-REVOLUCIÓ

 

The Beatles / Revolution

 

Hi ha tres revolucions que llueixen més que el sol, la francesa del 1789, l’americana de 1776 i la russa del 1917. Però també hi ha altres més poètiques i menys violentes com ara la Revolució dels Clavells a Portugal del 1974 o la Revolució de l’amor lliure dels anys 60. Si una caterva de tararots la pronuncien armats amb una cassola i cantant el Bella Ciao creient què és la sintonia d’una sèrie i no un himne antifeixista italià podria ser una revolució, sí. Però d’imbècils.

 

-PERIODISME

 

The Kinks / Mr. reporter

 

Kapuściński va dir: «Per a ser periodista, cal ser bona persona. Les males persones no poden ser bons periodistes».

Comparem amb certs periodistes que pul·lulen en l’actualitat a TV’s, ràdios, periòdics i els aprenents de Twitter. Qualsevol coincidència serà pura -o hauria de dir puta?- casualitat.

-CONFINAMENT

Tancats a casa. Penseu que podria ser pitjor: estar en un vaixell que seria com estar en una presó amb possibilitats d’ofegar-se.

 

Al final tot anirà bé (En confinament)

 

-VIATGE INTERIOR

 

The Beatles / The inner light

 

Confuci, que com tothom sap va inventar el confusionisme, que com millor es coneix el món és sense eixir de casa. No és imprescindible desplaçar-se; també s’hi pot viatjar cap al fons de l’ànima». Ho va clavar el «tio».

Inscriu-te al nostre butlletí

Top