La revista degana en valencià

Diputació i Universitat visibilitzen a les dones valencianes de la Segona República a través de les fotografies de Luis Vidal

01/10/2021

  • El Centre Cultural La Nau acull fins al 9 de gener l’exposició ‘Dons i resistència. València, 1931-1939. Fotografies de Luis Vidal’, produïda per totes dues institucions

 El Centre Cultural La Nau de la Universitat de València ha acollit este dijous la presentació de l’exposició ‘Dons i resistència. València, 1931-1939. Fotografies de Luis Vidal’, una mirada a la València republicana a través de l’arxiu d’imatges del fotoperiodista Luis Vidal Corella (1900-1959), que romandrà oberta fins al 9 de gener.

L’exposició, organitzada i produïda per la Diputació de València al costat de la Universitat de València, visibilitza la vida quotidiana d’esta època, posant el focus en la dona, a través de més de 80 fotografies, a les quals acompanyen cartells i documents d’aqueix moment, així com objectes personals del mateix Vidal, com són les seues cambres originals.

L’exposició s’ha presentat en un acte en el qual han intervingut el diputat de Memòria Històrica, Ramiro Rivera; la vicerectora de Cultura i Esport de la UV, Ester Alba; i els comissaris de l’exposició, el periodista i professor de Comunicació Audiovisual de la Universitat Carlos López Olano i Luis Vidal Ayala, fotoperiodista i nét de Luis Vidal.

Ramiro Rivera ha destacat que “en l’exposició trobem a les grans figures femenines de la Segona República, però també a les dones anònimes que treballaven als hospitals, a les fàbriques i magatzems per a fer possible l’esforç bèl·lic i tot això en bona part gràcies al llegat del fotògraf Luis Vidal Corella”.

En efecte la mostra, que també ha comptat amb la col·laboració del Ministeri de Presidència, Relacions amb les Corts i Memòria Democràtica, de l’Aula d’Història i Memòria Democràtica de la Universitat i del Ajuntament de València, suposa un recorregut per la València dels anys trenta. Una època en la qual Luis Vidal Corella va retratar amb el seu objectiu periodístic un lloc informativament privilegiat. Temps de canvis radicals, de tensió social, de lluites. En aqueix ambient enrarit, les dones van accelerar la conquesta dels seus drets: laborals, de representació, fins i tot de poder lluitar contra el feixisme amb les armes o de moltes altres maneres.

Les imatges d’este fotoperiodista, segona generació d’una estirp de fotògrafs, col·laborador del Mercantil Valenciano, corresponsal d’ABC, El Ruedo o ho Agència EFE, mostren una València republicana en efervescència, en la qual les dones es posen al capdavant d’una Assistència Social vital en aquells temps de violència sense sentit. Davant l’objectiu del fotoperiodista desfilen encaixadores de taronja, cosidores d’uniformes, sanitàries o venedores, milicianes en el front…

El protagonisme quotidià l’assumixen de manera inusitada les dones, com quan Vidal fotografia a Dolores Ibárruri, la Pasionaria, a Teruel, o a l’actriu Margarita Xirgu al costat de Federico García Lorca en el Teatre Principal. També veiem els hospitals de rereguarda i del front, els menjadors socials, i les recollides de fons d’ajuda a Madrid organitzades per l’Agrupació de Dones Antifeixistes, que van dirigir Pilar Soler i Consuelo Barber.

L’arxiu de les fotografies de l’incansable Vidal també reflectix la vida quotidiana, les Festes del Xiquet, o les cues de dones per a anar a votar al febrer de 1936, en les quals destacaven les religioses. Tota una panoràmica visual d’un temps d’esperança en la igualtat i les reivindicacions de les dones, que l’ideari de la Secció Femenina de Pilar Primo de Rivera que durien a terme els vencedors no tardaria a arrasar.

“Dins de les desenes de fotografies i negatius vam tindre la idea de recol·lectar aquelles datades en l’època de la Segona República i amb presència de dones protagonistes treballant al carrer, a les fàbriques, etc. Una col·lecció d’instantànies que analitzen la relació d’un moment històric, la Segona República des de 1931 fins a 1939, i la situació que en aquells dies vivien les dones”, comenten els comissaris.

Amb motiu de l’exposició, s’ha editat un cuidat catàleg on es recuperen les imatges i reflexions sobre la qüestió d’algunes de les millors especialistes en Història i feminisme, com són les professores Ana Aguado, Vicenta Verdugo, Luz Sanfeliu, Violeta Ros i Lourdes Valls.

Visites guiades, debats, concerts, teatre i cinema

Les Aules del Servei de Cultura Universitària també han articulat una programació complementària sobre este període històric, que inclou 15 activitats entre setembre i desembre que es desenvoluparan en diferents espais (Centre Cultural La Nau i Col·legi Major Rector Peset). La primera activitat se celebrarà el dia 30, amb la presentació del llibre d’Alejandro Macharowski, ‘Rafael Pérez Contel. La passió per l’ensenyament de l’art’. Entre els participants en els debats destaquen Mary Nash, catedràtica d’Història Contemporània a la Universitat de Barcelona, o Ángela Cenarro, catedràtica d’Història Contemporània de la Universitat de Zaragoza, a més de diversos especialistes de diversos àmbits, entre els quals es trobes juristes, periodistes, arqueòlegs…

També hi haurà espai per a la música amb concerts, obres de teatre, xarrades sobre cinema, que analitzaran especialment el paper de les dones durant la Segona República. Tota la programació es pot consultar en el següent enllaç: https://www.uv.es/infoexpo2/DONES_RESISTENCIA/ACTIVITATS.pdf

A més, amb la mostra ‘Dons i resistència. València, 1931-1939. Fotografies de Luis Vidal’, es reprenen les visites guiades gratuïtes en les exposicions.