La revista degana en valencià

500 anys del Palau Borja – Nº458

Sempre s’ha dit que darrere de cada porta, de cada edifici, hi ha una història, o mil. Quantes coses que ens contarien, si pogueren parlar, les parets. I això passa a tots els edificis, cases, casetes…, on viuen i conviuen les famílies.

A les grans ciutats, a més, es poden trobar grans edificis, grans palaus. Cert és que a la ciutat de València, gràcies a lʼespeculació i al poc respecte a la història i a les històries, ha guanyat quasi sempre la demolició de construccions carregades d’història, de personatges que les habitaren. I en són molts els exemples que tenim. Així i tot, amb totes les reformes i modificacions, un dels palaus amb més història de tot el nostre país tal vegada siga l’edifici que actualment fa de seu a les Corts Valencianes, radiografia de la nostra democràcia autonòmica.

El Palau dels Borja, a la plaça de Sant Llorenç de València, combina tres realitats: l’edifici, la històrica família Borja i ser l’actual seu de les Corts. Aquest edifici està de celebració perquè es commemora el 500 aniversari de la seua construcció.

És per això que Saó ha volgut dedicar un Quadern a aquesta efemèride, a aquests primers cinc-cents anys de vida i d’història i ho fem amb quatre articles. El primer, el signa Pablo Pérez García amb el títol «Este reyno tan miserable y de poca sustancia…: el Regne de València entre el rei Ferran i Ferran el duc (1479-1550)». En ell es fa un repàs a la situació política i social d’aquest període. El segon article, «Història d’un edifici: de Palau dels Borja a seu de les Corts», està escrit per Luis Arciniega García i ens hi conta tots els fets que van fer possible la construcció i posteriors modificacions del palau. «Quatre cases per a un palau» és el títol del treball que signa Óscar Calvé Mascarell, qui ens fa un repàs a tots els usos que ha tingut l’edifici, des de moments de molta importància i altres de passar a ser quasi oblidat. El darrer article el signa Vicent Baydal: «Les Corts Valencianes i el Palau del Borja, quan la història es retroba» en el qual, entre altres coses, ens recorda com Jaume I va promulgar el 1238 els Costums o Furs de València i com, a partir de la Constitució de 1978 s’estableix un estat autonòmic que, finalment instal·la la seu de les Corts al Palau dels Borja. El Quadern es completa amb una entrevista a l’actual president de la institució, Enric Morera.

Com afirma Vicent Baydal en el seu article: «És hora de prendre la mateixa decisió amb un altre dels grans edificis històrics de València, el convent de Sant Doménec, seu recurrent de les mateixes Corts al llarg de la història foral».

PREU ARTICLE: -
SUBTOTAL: -
IVA: -
ENVIAMENT: -
TOTAL: -

Categories

Inscriu-te al nostre butlletí

Top