La revista degana en valencià

Dol a la Vall, i per què?

«Els bous a les seues modalitats impliquen un risc per a les persones, un atac als drets dels bous, uns animals pacífics als quals se’ls obliga i incita a la violència.»

06/05/2019 El dimarts passat un jove de la Vall d’Uixò mori com a conseqüència de les ferides per una agafada de bou a les festes de Xilxes, tenia dinou anys i es deia Fran, era amant dels bous al carrer com molts més joves valencians. Una mort que lamentem, i que els seus amics i familiars han estat commoguts, alguns ens preguntaven al soterrar, segons diu la premsa, “per què a tu”. Doncs, una vegada més, puix, dissortadament aquests fets venen repetint-se de tard en tard, tenim quer lamentar una pèrdua irreparable a causa d’una pràctica festiva tradicional absurda i que no hauria d’existir.
Els defensors de les tradicions argumenten que aquesta es deu mantenir, i el sol aporten a favor seu que la gent la vol mantenir, cosa que passa igualment amb l’ablació femenina en algunes parts d’Àfrica. Les tradicions han adaptar-se al temps, als nous valors de la modernitat: respecte a la vida humana i els drets dels animals.

Al seu moment el filòsof José Mosterin, en el llibre aclaridor “A favor de los toros” donà moltes raons ètiques a favor de l’eliminació dels espectacles taurins, ja que impliquen un dolor innecessari als animals, i alhora posen en perill la vida d’humans. Des d’aleshores, alguns hem anat manifestant la nostra proposta d’abolir el maltractament dels bous al carrer o a les corregudes. La nostra és una actitud “poc correcta políticament”, puix pot implicar perdre vots segons diuen. En més d’una ocasió, se m’ha demanat que tragués el tema, puix això generava polèmica.

Als darrers anys de la meua estada al Consell Valencià de Cultura, el conseller de torn, que era Serafin Castellano, ens demanà un informe a favor del reglament que havia fet sobre els espectacles taurins. La seua sorpresa fou enorme quan es trobà que no compartíem els seus criteris, i, que, especialment l’informe aprovat majoritàriament demanava la desaparició del bou embolat entre altres recomanacions.

Des de la plena solidaritat amb els familiars de “Fran”, compartint el seu dolor i pesar, em veig en la tessitura de recordar i insistir: els bous a les seues modalitats impliquen un risc per a les persones, un atac als drets dels bous, uns animals pacífics als quals se’ls obliga i incita a la violència.

Inscriu-te al nostre butlletí

Top