La revista degana en valencià

Dos papes, dos reis i dos presidents

“Un president que és editor de llibres en la nostra llengua i ha estat director de la ‘Revista de Catalunya’ és una molt bona notícia per als llibres, les revistes, la cultura”

La situació a Catalunya demostra, cada vegada més, que el radicalisme i la hipocresia van en augment a un ritme desorbitat, i no precisament entre els independentistes. Aquells que es tiren les mans al cap en escoltar que hi ha dos presidents de la Generalitat -un a l’exili i un altre a la plaça Sant Jaume- aplaudien i victorejaven el moment històric de tenir dos papes i dos reis. A ningú se li acudiria qüestionar que Benet XVI és papa o que Joan Carles I és rei emèrit. Cap exerceix com a tal, però roman el simbolisme. I ningú alça la veu en contra, ni té la gosadia de titllar de “titella” al papa Francesc.

Però sí que ho fan amb Quim Torra. Sembla que tot estiga permès pel que fa al nou President de la Generalitat. Que se li pot dir xenòfob i no passa res, quan els veritables xenòfobs són assenyalats per l’Ibex-35 com a salvadors de la Pàtria, en majúscules. Que se li pot dir titella, acusar d’allargar el 155 i tot el que els vinga de gust, que no passa res. I obrir la veda és més perillós del que ens pensem, de fet ja hi ha persones a la presó per un delicte inventat.

La ciutadania comença a estar farta del “tot val”, dels insults i les amenaces. De les retallades en llibertats. De la mentida i la hipocresia. De l’ “aturarem el 155 quan formeu govern”, però ara que heu format govern el mantenim perquè no ens agraden els seus components. I farta, com no, de tenir un president a l’exili i un vicepresident a la presó. Fins ara ha aguantat bé, amb cassolades, cartells, concentracions… però el cansament és tal, que en qualsevol moment pot esclatar, quan s’adone del poder que té.

Si hi ha dos papes i dos reis, poden haver-hi dos presidents: un executiu –des de plaça Sant Jaume- i un altre simbòlic -des Berlín. I a mi em sembla que un president que és editor de llibres en la nostra llengua i ha estat director de la Revista de Catalunya és una molt bona notícia per als llibres, les revistes, la cultura i la nostra llengua.

Inscriu-te al nostre butlletí

Top