Germà Colón Domènech va nàixer a Castelló de la Plana l’any 1928 i va morir a Barcelona l’any 2020. Va ser un dels lingüistes més importants per a la filologia romànica i la lexicologia catalana. De 1963 a 1997 va ser catedràtic de la Universitat de Basilea.
Recentment, Publicacions de la Universitat Jaume I ha editat un llibre amb l’obra inèdita o dispersa del filòleg castellonenc. L’edició ha anat a càrrec de la professora Maria Pilar Perea Sabater. El contingut del volum es divideix en cinc apartats: les conferències i els cursos, els estudis, els diatopismes, les notes i els discursos i parlaments. En el llibre hi ha articles redactats en català i en castellà.
L’apartat «Conferències i cursos» consta de dinou textos que tracten temes ben diversos. El primer porta per títol «Unamuno, creador de personajes agónicos». La controvertida qüestió de l’existència del mossàrab és tractada en l’article «El mozárabe». L’examen dels termes nació i nacionalisme des de la perspectiva de les llengües romàniques és el tema de l’article «Nacionalismo y filología». A «Sobre camins i encreuats» escriu sobre l’etimologia de diversos termes relacionats amb designacions associades amb l’excursionisme. Analitza diversos termes botànics a «Alguns noms de les nostres plantes». A «Per la llengua literària del Renaixement» estudia el paper d’Elio Antonio de Nebrija en la configuració del lèxic romànic a partir de la traducció de les seues obres. Al text «Léxico español y comentario filológico» exposa la importància del comentari filològic com a instrument que facilita la comprensió material d’un text en relació amb l’estudi del lèxic. Aquest apartat es tanca amb un seguit de textos que s’agrupen al voltant de tres eixos temàtics: els Furs de València, les Normes de Castelló i la figura de Francesc de Borja Moll i el Diccionari català-valencià-balear.
El segon apartat («Estudis») està constituït per sis textos que es centren en la lexicografia i en l’estudi del lèxic. Ací trobem, entre d’altres, l’article titulat «A propòsit del Diccionari etimològic i complementari de la llengua catalana de Joan Coromines», escrit per a la commemoració del centenari del naixement del lingüista barceloní.
«Diatopismes» és el títol del tercer apartat. És compost per un total de 53 breus monografies lèxiques, que formaven part del projecte col·lectiu Estratigrafia dialectal, en el qual el professor Colón va tindre un paper destacat.
L’apartat «Notes» aplega tres escrits breus que abasten aspectes relacionats amb la morfologia derivativa («El sufix -ot i el cas de pegot»), amb la toponímia («Informe sobre la denominació d’Alberic/Alberique») i amb l’edició de textos («La ‘troballa’ de l’Alberti català»).
L’apartat cinquè, «Discursos i parlaments» reuneix trenta-dos textos breus, que al seu torn s’agrupen en quatre àmbits: discursos d’agraïment –entre els quals hi ha el que va pronunciar amb motiu de l’homenatge de Saó l’any 2003–, parlaments que es dirigeixen a diverses institucions de Castelló, discursos d’homenatge a persones il·lustres i presentacions d’activitats i llibres.
Aquest volum és una bona manera de retre homenatge a aquest il·lustre savi castellonenc i ampliar el coneixement sobre la seua biografia i la seua obra.
Article publicat a la revista número 495. Octubre 2023.