La revista degana en valencià

El 90 aniversari de les Normes de Castelló culmina amb un gran espectacle musical

24/11/2022

El lema de 2022 «Una llengua per guanyar!» és una referència fusteriana
Castelló acollirà la cloenda dels actes commemoratius el 17 de desembre

La plataforma Castelló per la Llengua ha triat per commemorar el 90 aniversari de les Normes de 1932 el lema «Una llengua per guanyar. Maria Nebot, presidenta de Castelló per la Llengua, ha explicat que el lema es proposa a partir de la cita de Joan Fuster: «La llengua no ens la regalarà ningú, l’haurem de guanyar dia a dia». La commemoració del 90 aniversari culminarà amb un acte central a Castelló de la Plana el 17 de desembre, amb un concert on participen més de deu artistes – des d’estils tradicionals als ritmes més moderns- i que pretén
situar la ciutat que va acollir la signatura de les Normes del 32 al centre de la reivindicació lingüística i de l’escena musical i cultural valenciana.

Les entrades anticipades es poden adquirir al preu de 15 euros a través del web. En taquilla tindran un cost de 18 euros. “La situació del valencià és, en aquest moment, de retrocés pel que fa a l’ús social; per això apel·lem a tota la ciutadania a fer servir el valencià com a llengua d’ús habitual. Per tenir una llengua viva ens ho hem de guanyar i fent servir la llengua és com guanya el valencià!”, ha reblat Nebot.

El dia 17 de desembre serà un punt de trobada per a l’escena musical i la societat valenciana. El cartell compta amb una gran varietat perquè tothom puga ser partícip del moment. Ja al mes de setembre s’avançava una de les actuacions: Al Tall acompanyat de la Unió Musical del Grau. Per altra banda, obrirà l’acte Parint Versos, un projecte coral i musical amb veu de dona amb què diverses artistes s’uneixen per revalorar la música tradicional valenciana amb el cant d’albades, que versaran específicament sobre les Normes de Castelló i la promoció del valencià.

La proposta de Lola Bou i Manel Brancal i la trobada Borja Penalba, Mireia Vives, Feliu Ventura i David Fernandez també posaran el to al concert amb sons de cantautor, íntims i potents al mateix temps. Altres artistes presents, i que a més han presentat els seus últims treballs, són JazzWoman i
Auxili. Des dels seus caràcters singulars, la cantant valenciana i la reggae band seran els encarregats de fer ballar al públic amb estils variats i sons actuals. Per acabar, tancarà aquesta jornada l’orquestra castellonenca La Kinky Band, amb una llarga trajectòria i molt estimada pel públic per fer de cada directe una festa amb diversitat d’estils i diversió.

Amb el nom de «Normes de Castelló» o «Normes del 32» es coneix l’acord que signaven, a Castelló de la Plana l’any 1932, representants del món de la cultura i del valencianisme polític i institucions culturals de tot el País Valencià. “Enguany, en el 90 aniversari de les Normes, i per ser l’Any Fuster, ens hem de mobilitzar per demostrar que som un poble orgullós amb la nostra llengua” ha explicat Pau Pons, representant de l’STEPV una de les entitats que coorganitza i patrocina l’acte.

Les Normes de Castelló són el punt de partida de l’ús del mateix model de llengua a banda i banda del riu Sénia i, per tant, simbolitzen la unitat de la llengua catalana. Seguint aquest esperit d’unitat dels signataris de les Normes de Castelló, es crea la plataforma Castelló per la Llengua. “És per això que Escola Valenciana ha apostat decididament per commemorar aquesta fita. Perquè contra els qui ens volen dividits, nosaltres ens reivindiquem en la unitat per multiplicar les possibilitats de la nostra comunitat lingüística”, ha afegit Alexandra Usó, presidenta de l’entitat.

Inscriu-te al nostre butlletí

Top