La revista degana en valencià

El bisbe valencià Agustí Cortés

04/08/2021

 

El primer que sʼha de demanar a un bisbe és que siga un home amb sentit comú. I el bisbe Agustí Cortés ho és. Per això els altres bisbes s’haurien d’emmirallar en ell, ja que és un home que pensa i parla amb trellat.

En una entrevista que Catalunya Religió li va fer el passat mes de març, el bisbe Agustí deia que en aquest temps tan difícil que vivim és important «crear consciència, obrir camins possibles d’esperança perquè la gent siga protagonista». El bisbe Agustí demanava construir «no una Església de batejats, sinó de batejats convertits veritablement a Jesucrist».

El bisbe Agustí subratllava la importància que ha de tindre a l’Església «el sentit ecològic del cristià i lʼecologia integral», en la línia de l’encíclica Laudato siʼ del papa Francesc, per protegir el nostre planeta.

Però la part més sucosa de l’entrevista era quan, tot i l’immobilisme de molts bisbes espanyols i el seu nacionalcatolicisme, el bisbe Agustí afirmava que «l’Església es troba en un sa pluralisme d’opcions polítiques». Malgrat que alguns bisbes (i cardenals) han afirmat que Espanya és «un bien moral», desqualificant l’independentisme, el bisbe Agustí reconeix «el sa pluralisme d’opcions polítiques». Amb valentia, el bisbe de Sant Feliu afirmava que «hi ha molts bons catalans que es troben contents amb l’estatut d’autonomia que tenim i altres molts bons catalans que no hi estan contents». Per això deia que «qualsevol opció, siga a favor o en contra de la independència o de l’autonomia, serà legítima», ja que «personalment pots pensar el que vulgues».

En aquest tema, vade retro per a molts bisbes espanyols que pràcticament defineixen com a dogma la unitat d’Espanya, el bisbe Agustí deia que «mentre una persona puga recitar el credo i sentir-se bon cristià, si un està pensant en la independència i l’altre no, el bisbe no pot dir qui està més en l’Evangeli». I és que, com deia el P. Hilari Raguer, monjo de Montserrat, «ser independentista no és cap pecat», ja que per a un cristià és tan legítim optar per la independència com ser partidari de la unitat de l’Estat. El bisbe Agustí afirmava que «jo tinc molt clara l’obligació moral d’estimar Catalunya. És un dret i un deure de qualsevol cristià estimar el teu país i treballar per ell».

Amb aquesta entrevista, una vegada més, hem comprovat que el bisbe Agustí és un home assenyat, amb molt de sentit comú i sensible a la realitat de Catalunya. Un home que, alhora que anuncia la Bona Nova del Regne, denuncia també la mentida i el frau. Com deia el bisbe màrtir Enrique Angelelli, el bisbe Agustí té «una oïda atenta a Déu i l’altra al poble», cosa que no tenen tots els bisbes.