La revista degana en valencià

El camp valencià – Nº 437

L’economia d’un territori és la suma de molts sectors. I al País Valencià, la ramaderia i l’agricultura han tingut un pes molt gran, però ara sembla com si sols la indústria, el comerç i el turisme tingueren una importància fonamental. Segurament la tenen, però no podem oblidar la realitat.

Així mateix, en el nostre ADN estan aquests sectors econòmics en molts casos i zones amb una repercussió econòmica fonamental. Podem recordar tots els esforços fets per aconseguir exportar els productes agrícoles en general i els cítrics en particular a tot Europa, i hem de reconéixer també que l’agricultura, siga com a primera o segona ocupació, és un fet fonamental en la nostra història com a societat.

Hui, sembla que aquests sectors viuen un moment bastant complicat, amb grans zones que han abandonat el cultiu de la terra perquè ja no dóna ni per a viure, perquè l’esforç no es veu recompensat mínimament, la qual cosa està abocant també a un altre fet que ens preocupa, i molt: el despoblament de grans zones del nostre país.

A Saó, com que ens preocupa la situació del camp valencià, hem dedicat aquest Quadern a analitzar el moment actual, però també hem volgut saber si hi ha alternatives, si és possible pensar en un futur menys negre. I hem volgut que parlaren les persones que estan al peu de la realitat, sense oblidar que, vivint en un món globalitzat, el fet de no tindre les infraestructures de comunicació necessàries per poder exportar en condicions els nostres productes també ens ajuda a complicar-nos més la realitat: si les taronges d’Israel estan al centre d’Europa en sis dies utilitzant transports menys contaminants –vaixell i tren en fred–, nosaltres sols utilitzem els camions.

En el Quadern trobareu els articles de José Guillem, José María García Álvarez-Coque i Lorena Tudela, Anna Gomar, Enric Navarro i una entrevista a Mª Teresa Cháfer, directora general de Desenvolupament Rural i Política Agrària Comuna.

PREU ARTICLE: -
SUBTOTAL: -
IVA: -
ENVIAMENT: -
TOTAL: -

Categories

Inscriu-te al nostre butlletí

Top