La revista degana en valencià

El “Cant de la Carxofa”, un país farcit de realitats desconegudes.

Al finalitzar les processons, històricament, a alguns pobles de l’Horta Sud: Alaquàs, Aldaia, Silla, i després també a Picassent, Quart de Poblet, Catarroja, barri del Carme de València, a Castellar-Oliveral…, just davant la imatge es canta el motet de la Carxofa, pregària de lloança escenificada i en la qual sol haver un element que recorda una carxofa les fulles de la qual s’obrin per a deixar veure un angelet o angeleta que serà qui li cantarà a la imatge, sempre acompanyada de la música característica.

Alaquàs,  que celebrarà les seues festes majors els dies 8 i 9 de setembre, ha celebrat el que denominen la prova de l’àngel en el qual es fa una selecció de les dos persones que cantaran davant la imatge de la Mare de Déu de l’Olivar i del Crist de la Bona Mort.

Totes les persones aspirants reben classes al Musical d’Alaquàs i el dia 3 de setembre es fa la prova per a la selecció definitiva, prova en la qual sols es deixen tres candidats o candidates per a cadascuna de les dos dates.

L’escenari ha estat el claustre del Castell d’Alaquàs, que està celebrant els seus primers cent anys com a Monument Històric i Artístic declarat el 26 d’abril de 1918 i Bé d’Interès Cultural l’1 de desembre de 1999.

Una altra característica d’aquest poble és que la selecció es fa entre totes les persones assistents: en acabar les interpretacions, cada persona vota al xiquet o xiqueta que més li ha agradat. I avui s’ha tornat a repetir tot el que estava previst. Finalment, els elegits han estat: Paula Arribas Peláez per al dia de la Verge (8 de setembre) i Pablo Cayón Peláez per al dia del Crist (9 de setembre).

I tot açò és possible també pel treball permanent de l’Associació d’Amics i Amigues del Cant de la Carxofa d’Alaquàs, grup que porta treballant per la màxima dignificació d’aquest esdeveniment cultural que forma part de la història dels pobles en els quals es canta. Ara estan treballant coordinadament amb altres pobles per a veure si es pot aconseguir el reconeixement com a Bé d’Interés Cultural.