La revista degana en valencià

El castell de la Todolella, Patrimoni Públic

28/05/2019       L’any 1978, en el primer –ja avui històric– Aplec dels Ports, vaig anar per primera vegada a la Todolella, un xicotet poble del nord valencià. Entre les joies que descobria aquell dia es trobava la seua famosa dansa guerrera. Després, caminant pels voltants, vaig arribar al seu castell. Molts joves vam aprofitar l’herba de l’esplanada del davant per ajeure’ns i fer una estona de descans. En un moment donat va començar a sonar la música d’un piano que donava al paisatge un aire de misteri.

Fins a alguns anys més tard no sabria que la persona que tocava el piano era Ricardo Miravet Toutain, nascut a Córdoba (l’Argentina) l’any 1930. Prestigiós musicòleg i compositor, i durant molts anys mestre organista de l’església de Saint-Germain l’Auxerrois de París. Des del 1964 fins a la seua jubilació va viure a cavall entre París i la Todolella. Actualment és l’alcalde d’aquest municipi de 118 habitants, i als seus 86 anys és l’alcalde de més d’edat del País Valencià. Fa unes setmanes acaba de donar el seu castell al poble per a convertir-lo en un centre cultural.

El castell data del segle XIII. Balasc d’Alagó va conquerir Morella i va concedir la Todolella a un oficial seu, Pedro Cervera. Segons explica Ricardo Miravet en una entrevista a La Vanguardia, els seus descendents el van conservar durant 700 anys, fins que l’any 1940, el marqués de Llanera el va vendre a un veí del poble. Entremig va passar alguna història tràgica, com quan Francesc de Vinatea hi va matar la seua dona una nit de 1320 perquè la va sorprendre en el llit conjugal amb el seu escuder Domènec d’Aquis.

L’any 1966, Ricardo Miravet i la seua esposa Lívia van comprar el castell per 450.000 pessetes. En aquell moment estava convertit en una granja de pollastres i de porcs. Des de llavors, la parella es va dedicar en cos i ànima a restaurar el castell fins a convertir-lo en un dels monuments més destacats de les comarques de Castelló.

Al castell no li falta de res, fins i tot té el seu fantasma. Ricardo Miravet explica que té una cadira de boga que va traure de les golfes d’una vella masia abandonada. Ningú s’atrevia a tocar-la, perquè deien que s’hi asseia un vell que maleïa tothom… Un dia va caure un llamp en el castell i va clivellar totes les rajoles del voltant, però a la cadira no li va passar res.

Al desembre del 2018 el castell ha passat a ser patrimoni públic, ja que ha estat cedit al poble de la Todolella mitjançant un conveni amb la Generalitat Valenciana, que ha desemborsat 100.000 euros en el moment de la signatura. Serà administrat per una fundació que portarà el nom dels actuals propietaris i estarà formada per intel·lectuals i institucions de la comarca. En declaracions a El Periódico Mediterráneo, Miravet diu que la cessió es fa amb la condició que mai més tinga un ús comercial, ni una granja, ni una casa rural, ni res de semblant.

El castell té una superfície de 1.000 m2, rodejat per una superfície d’uns altres 1.500 m2. Compta amb una biblioteca de més 6.000 volums, que d’ara endavant seran de consulta oberta. La voluntat de l’actual propietari és que el castell es convertisca en un centre cultural on es facen concerts de música, exposicions, seminaris, etc. Una bona notícia que pot ajudar a dinamitzar una mica més la comarca dels Ports.

Inscriu-te al nostre butlletí

Top