16/11/2022
Aquesta va ser l’afirmació que el Sr. José Mª Aznar va fer el 16 de febrer, en un acte organitzat pel Círculo Ecuestre de Barcelona. En aquest acte, el Sr. Aznar s’inventà la paraula inexterminable (no recollida pel diccionari castellà), de la mateixa manera que es va inventar l’existència d’armes de destrucció massiva a l’Iraq. Segons el Sr. Aznar, la llengua de Cervantes no es pot extingir, i per això aquesta afirmació de l’expresident del govern espanyol desmenteix les mentides i les falsedats que el PP escampa sobre el perill que corre el castellà a Catalunya i al País Valencià. En el mateix acte, el Sr. Aznar va dir una altra mentida: que l’objectiu de Catalunya no és tant la protecció del català sinó exterminar el castellà. Com va dir el president Tarradellas, un polític no ha de fer mai el ridícul. I l’expresident Aznar, amb la seua afirmació sobre el desig del govern català d’exterminar el castellà, a més de mentir, ha fet el ridícul.
El Sr. Aznar hauria de recordar que, segons els entesos, unes 7.000 llengües desapareixeran del món el 2050. I que, a més, el valencià (una llengua minoritzada) és, per això mateix, una llengua vulnerable, ja que no té la protecció que té el castellà, amb un estat al darrere que protegeix aquesta llengua aferrissadament.
És fals que el govern català tinga per objectiu l’extermini del castellà. Només cal veure que, a qualsevol poble de Catalunya o del País Valencià, una persona pot viure totalment en castellà sense utilitzar en cap moment la llengua d’Ausiàs March. Cosa que no passa amb els que volem viure en valencià i no podem fer-ho.
Quan el PP parla de bilingüisme o de plurilingüisme, els valencians comencem a tremolar. En la seua trobada de l’11 d’agost de 2018 amb el president Ximo Puig, cap del govern del País Valencià, la Sra. Bonig va creure que seria interessant «deixar en mans de les famílies el nivell d’aprenentatge del valencià», un model certament «revolucionari» i «avançat», segons digué l’exdirigent del PP valencià.
Al País Valencià cal que defensem i protegim el valencià, que és la llengua marginada i minoritzada, la que realment està en perill, ja que el castellà és prou potent i està prou protegit pel fet que té un estat al darrere. Amb tot, totes les llengües tenen el perill d’extingir-se. També el castellà, encara que no a l’Estat espanyol. Només cal veure el que va passar al castellà a les Filipines. I si el castellà, pràcticament, ha desaparegut a les Filipines, el valencià també pot desaparéixer a la nostra àrea lingüística si no el protegim a l’ensenyament, a l’Església, als mitjans de comunicació…
Tant de bo siguem capaços de defendre la nostra llengua, per evitar que un dia puga desaparéixer.