La revista degana en valencià

El científic Fernando Sapiña, Medalla de la Universitat de València

20/04/2022

El 23 de novembre, amb el Paranimf de la Universitat de València ple de gom a gom, se celebrà la cloenda de les commemoracions del 125é aniversari dels estudis de química a la Universitat. La rectora Mª Vicenta Mestre i la degana de la Facultat de Química, Adela Mauri, lliuraren la Medalla de la Universitat, a títol pòstum, al Dr. Fernando Sapiña (València, 1964-Picanya, 2018), professor del Departament de Química Inorgànica i investigador de l’Institut de Ciències dels Materials de la Universitat. La seua companya, Encarna Coret, química també, recollí de la rectora la distinció concedida pel Consell de Govern de la Universitat.

El catedràtic de Bioquímica i Biologia Molecular, Juli Peretó, va fer un repàs a la trajectòria de Fernando Sapiña, tot destacant que «els seus professors el recorden com una de les ments més brillants que han passat per la nostra Facultat de Química. La seua evolució personal el portaria cap a la recerca en ciència dels materials, primer sobre magnetisme molecular; després va investigar en superconductors d’alta temperatura crítica, materials magneto-resistius i materials per a barreres tèrmiques. Més tard, en el Grup de Nanomaterials de l’Institut de Ciència dels Materials, del qual va ser director, es va orientar cap al disseny, la síntesi i la caracterització de materials amb una composició, microestructura i propietats controlades».

Hem de subratllar el paper de Sapiña en la divulgació de la ciència. Entre 1993 i 1998 publicà una sèrie de textos, escrits amb Encarna Coret, en la revista Celobert. Fulls d’Ecologia, Medi Ambient i Urbanisme de Picanya. En 2001, i al llarg de quinze anys, va col·laborar en la nostra revista Saó, sempre amb textos que reflectien les seues inquietuds científiques i socials. Del 1997 és la seua primera publicació en Mètode. Revista de Difusió i Investigació de la Universitat de València, en la qual va ser coordinador de diferents dossiers. L’any 2005 començà a publicar una sèrie de quaranta-dos articles, «La ciència a taula», en Mètode. Editats en llibre dins de les «Monografies de Mètode», va rebre en 2020 el prestigiós premi d’edició universitària Joan Lluís Vives, com a millor llibre editat en la categoria de ciències naturals i aplicades. Fruit d’aquest intens treball per la divulgació científica i el compromís social és la publicació dels llibres: Un futur sostenible? El canvi global vist per un químic preocupat (2000) i El repte energètic. Gestionant el llegat de Prometeu (2004), tots dos finalistes del Premi de Divulgació Científica Estudi General que convoca la Unitat de Cultura Científica de la Universitat. En 2005 va ser nomenat director de la col·lecció «Sense fronteres» i creà la sèrie «Ciència entre lletres» de la Càtedra de Divulgació de la Ciència de la Universitat de València.

Dins de la passió de Fernando Sapiña per la relació entre ciència i gastronomia, és l’impuls que va imprimir al Gastrolab, que actualment porta el seu nom. Cal afegir la seua participació essencial en la posada en marxa dels estudis de Grau de Ciències Gastronòmiques. Va ser coordinador de les activitats d’Expociència, la Jornada de Portes Obertes al Parc Científic i la Gran Festa de la Ciència de la Universitat de València. Descobrirà, per al famós xef Ferran Adrià d’El Bulli, el fenomen de l’esferificació inversa.

Segons el professor Peretó, «tot ho feia transmetent entusiasme sense amagar la felicitat de compartir els seus coneixements de química, adobats amb infinitat de connexions científiques, artístiques o literàries, oferint-nos exemples d’allò que ens agrada proclamar a molts: que el coneixement científic és una part indestriable, imprescindible, de la cultura amb majúscules».

Inscriu-te al nostre butlletí

Top