En diverses ocasions hem elogiat en aquestes planes de la revista Saó el treball innovador de la plataforma cinematogràfica Filmin. Nascuda a Barcelona en 2006, amb el suport de les principals distribuïdores de cinema independent de l’Estat espanyol, Filmin s’ha distingit, entre l’allau de plataformes de continguts audiovisuals en streaming, per la decidida aposta pel cinema d’autor i independent en versió original, a més de cinema comercial, amb versió subtitulada en català. El seu catàleg compta amb més de 10.000 títols entre pel·lícules, sèries i curts que es poden visionar en alta definició, classificats per gèneres, directors/ores, actors i actrius i en diferents cicles cinematogràfics. En la seua curta trajectòria ha assolit premis prestigiosos com ara el Premi Nacional de Comunicació com a mitjà d’arrel digital (2021), el premi especial a la indústria en la 59a edició dels premis Sant Jordi de Cinematografia o el Premi Pompeu Fabra de l’àmbit socioeconòmic (2020).
Ara, en aquest mes d’abril, ens arriba la bona notícia de l’acord entre l’Institut Valencià de Cultura (IVC) i la plataforma Filmin per tal de potenciar i difondre el cinema valencià mitjançant un canal amb més de 150 produccions. El nou canal de l’Institut Valencià de Cultura en Filmin està dividit en nou seccions temàtiques per fer més accessibles els continguts als abonats. Les seccions temàtiques són les següents: «Produccions valencianes de ficció actuals», conformada per 20 llargmetratges; en aquesta secció es poden trobar les produccions més recents del cine valencià (2019-2022) que han estat premiades o seleccionades pels festivals de Cannes, Berlín, Sant Sebastià, Màlaga, Valladolid, La Mostra de València, Alacant o Sitges. En l’apartat «Altres produccions valencianes de ficció» s’inclouen llargmetratges produïts entre 2019 i principis del segle XXI. En la secció dedicada a la comèdia figuren set pel·lícules. També hi podem visionar produccions valencianes documentals de temàtica general conformada per trenta films, on es poden trobar les pel·lícules de no-ficció més recents del cine valencià seleccionades o premiades en festivals com Màlaga, Sant Sebastià, Valladolid, La Mostra de València, Docs València, Docs Barcelona o Documenta Madrid. Un altre apartat és el de produccions documentals valencianes de temàtica específicament valenciana. La secció de cine valencià en versió original en valencià la integren 21 produccions, entre llargmetratges de ficció, documentals i curtmetratges. En la categoria de llargmetratges i curtmetratges d’animació hi ha onze produccions. En la secció «Mirades valencianes» s’inclouen llargmetratges de directors valencians però que no són de producció valenciana. En la secció de curtmetratges hi ha vora una trentena d’aquestes produccions.
El director adjunt d’Audiovisuals i Cinematografia de l’IVC, Francesc Felipe, ha subratllat que «aquest acord té l’objectiu de començar a visibilitzar i difondre l’oferta actual de l’audiovisual valencià en les plataformes, així com impulsar la marca IVC-Filmoteca Valenciana i promoure el nostre Centre de Documentació Cinematogràfica».