La revista degana en valencià

El combat contra la desmemòria

26/04/2022

Vicent Gabarda, historiador i autor del llibre Els afusellaments al País Valencià, ha deixat escrit: «L’afusellament va ser una de les bases de la implacable màquina repressora de l’incipient nou Estat, però no va ser l’única, ni de lluny. Englobant a les execucions, la violència com a fenomen va ser un element estructural del franquisme, no quelcom episòdic, sinó la base amb la qual aconseguir la degradació total de la persona, la seua cosificació». Gabarda és també un dels testimonis de la pel·lícula Fusilados, preestrenada el passat tres de desembre als cinema Kinépolis de Paterna. Prop d’aquest centre d’oci, en el quarter militar d’aquesta població de l’Horta Nord, en el lloc anomenat el Terrer, entre 1939 i 1956 van ser afusellades 2.237 persones segons les xifres de Gabarda, víctimes soterrades en fosses comunes al cementeri de Paterna. Una desfeta terrible de vides que trencà nombroses famílies per a sempre, un implacable càstig i venjança contra els vençut, als quals se’ls negà la pau i la reconciliació, deixant un rastre esfereïdor que es perllongà al llarg de vuitanta anys, encara avui lluny de tancar-se.

Fusilados, que prompte comptarà amb la versió al valencià (Afusellats), és un llargmetratge de 100 minuts de durada. És l’òpera prima dels directors Manuel Rossell i Lucas Moro, que, a més del treball en agències de publicitat, porten un temps realitzant diversos curts. Amb el documental Missions possibles (2020), sobre la repressió franquista al País Valencià, aconseguiren el premi especial del públic en el Festival de Cinema Ciutadà Compromés d’ACICOM. Fusilados està produït per Vídeo Al Quadrat Films, que ha comptat amb el suport econòmic de la Generalitat Valenciana, la Diputació de València, els ajuntament de València i Quart de Poblet, a més de la plataforma Verkami de micromecenatges. Cal assenyalar la compra dels drets d’exhibició per la televisió À Punt a partir d’agost de 2022. Mentrestant, podrà ser estrenat en diversos festivals cinematogràfics i ser exhibit en les pantalles.

El documental Fusilados, que empra escenes de ficció, recreacions amb actors professionals (afusellaments, maltractes, conducció a la presó…), presenta una factura arredonida, amb un atractiu embolcall tècnic en què sobresurt la banda sonora i l’acurada fotografia. Presenta dos fets històrics fonamentals per als valencians: els afusellaments de Paterna i l’obertura de les fosses. La part documental abasta una curta mirada a la República, a la Guerra Civil i a la dictadura franquista. A més dels diversos materials com ara documents, fotografies i cartes de les víctimes, manté entrevistes amb especialistes (Baltasar Garzón, Gabarda, els forenses…) i, sobretot, amb els testimonis dels familiars de les víctimes (Maria Navarro, Santi Vallés…), que porten lluitant des de fa molts anys contra la repressió franquista, farcida de càstig, por i silenci. I, com no!, del dur oblit del temps i contra la vergonya d’una justícia espanyola que els ha impedit durant un grapat d’anys la reparació que es mereixien i els ha submergit en la humiliació i la marginació. Sense aquesta necessària reparació, els drets humans i la democràcia no estaran complets.

Inscriu-te al nostre butlletí

Top