La revista degana en valencià

El Consell Valencià de la Joventut demana a la Generalitat més recursos per al servei Orienta i més atenció psicològica especialitzada per a persones joves del col·lectiu LGTBI

26/06/2020

Segons les últimes dades, les persones joves LGTB han patit un doble confinament dins la llar familiar i han augmentat les agressions cap al col·lectiu en els últims mesos.

L’organisme juvenil llança la campanya “ELLES, joves i diverses” per tal de visibilitzar les discriminacions i violències socio-sanitàries, laborals i legislatives que pateixen les dones joves LTB.

Amb motiu de la celebració del dia internacional de l’Orgull LGTBI el pròxim 28 de juny, el Consell Valencià de la Joventut ha llançat la campanya “ELLES, joves i diverses”, per tal de visibilitzar les diferents discriminacions que pateixen les persones del col·lectiu LGTBI, especialment les dones joves LTB, en matèria sociosanitària, laboral i legislativa.

“Si la situació de les persones LGTBI és ja molt complicada perquè t’has d’enfrontar en el dia a dia a molts tipus de violència pel simple fet de sentir-te o estimar diferent, en les persones joves encara ho és més”, explica Miguel Giraldos, coordinador de l’àrea de Diversitat dins del Consell Valencià de la Joventut. “Moltes vegades, pel simple fet de la nostra edat, hem d’escoltar comentaris com que estem passant una fase o que no ens aclarim, una visió adultcentrista que patim les persones més joves del col·lectiu i s’accentua amb les dones.”

A més, durant els mesos de confinament, les persones joves LGTBI han viscut un doble confinament dins les llars familiars, al estar tancades a casa i no poder expressar-se lliurement. Així ho demostren alguns dels últims estudis, com el que ofereix l’Observatori de les Desigualtats de Barcelona, on es remarca que la part més jove del col·lectiu no ha explicat o no ha expressat obertament la seua orientació a la família, un fet que crea tensió, angoixa, conflicte o, fins i tot, violència.

“Tot i ser un bon recurs per tal d’assessorar i donar suport a aquelles persones que requerisquen una atenció específica vinculada amb la realitat LGTBI, cal augmentar i reforçar els recursos del servei Orienta, oferits per la Generalitat, perquè totes les persones puguen recórrer al telèfon d’urgències en cas agressió homòfoba o transfoba en qualsevol moment del dia o explorar altres vies de contacte, pensades per a la gent jove”, explica Giraldos.

Segons l’organització juvenil, també cal “reforçar l’atenció psicològica” dins el sistema públic de sanitat primària. “És important oferir mecanismes, tant a les persones joves com a les seues famílies, per fer front a la LGTBfobia que puguen patir en el seu entorn”, ha apuntat Giraldos. I és que les dades oferides per l’Associació Espanyola de Psicologia Clínica i Psicopatologia apunten que el suïcidi és la principal causa de mortalitat en les persones menors de 30 anys i sols un 0,9% de les persones joves amb transtorns mentals rep atenció dins la sanitat pública.