La revista degana en valencià

El debat ‘monarquia o república’ iniciat per Saó arriba al seu punt àlgid

El debat monarquia o república provocat per Saó va tenir el seu punt àlgid ahir a la Llibreria Dadá. Carlos Flores, Andrés Boix i Adoración Guamán van portar a terme una conversa -conduïda per Vicent Boscà, director de la revista- que no va deixar indiferent a ningú i va oferir moltes dades per a la reflexió posterior.

 Davant la pregunta inicial “monarquia o república”, el professor de Dret Constitucional Carlos Flores va afirmar que “al nostre país n’hi ha un percentatge mínim de monàrquics i republicans essencialistes”, i que per a respondre a la pregunta els ciutadans necessiten més dades. La professora de Dret del Treball Adoración Guamán li va replicar, dient que “des del 15M aquest debat ha passat a la primera línia de la opinió pública perquè s’estan qüestionant tots els pilars de l’Estat”. Per la seua banda, el professor de Dret Administratiu Andrés Boix, va afirmar que la gent té dret a decidir qui és el cap d’Estat i que, “malauradament no tenim xifres de quanta gent és republicana o monàrquica perquè mai no ens han preguntat”.

 Boix va anar més enllà sentenciant que “només dos països han sigut tant ‘cutres’ per a crear una monarquia en el segle XX: Espanya i Afganistan”. A més -contestant a Flores qui va afirmar que la monarquia no constitueix cap entrebranc envers la democràcia- va afegir que “és fascinant que per a defensar la monarquia emprem l’argument de que no emprenya”.

 Per la seua banda, Guamán va explicar que “la nostra monarquia ha passat d’estar en portada del Hola a estar en portada dels diaris per corrupció”. Boix va afegir amb to irònic que “no és extrany que tots els amics de l’anterior rei a hores d’ara estiguen condemnats per corrupció”.

 I per què no es reforma la Constitució? Flores, decidit, va sentenciar que no es feia perquè no interessava als ciutadans. Però, Guamán ho va negar, dient que “tot el món sap que la Norma del 78 està feta per a no canviar-se”. Per la seua banda, Boix va afegir que “per a que hi haja una reforma constitucional ha Espanya es necessita que hi haja una revolució social, i això és una errada”.