La revista degana en valencià

El despoblament al País Valencià

26/10/2021

Un dels problemes que està present en la nostra realitat més immediata, a l’Estat espanyol i a molts altres llocs del planeta, és la marxa dels habitants dels pobles menuts cap a les grans ciutats. Es produeix l’abandonament de l’interior territorial i es busca la zona litoral i la concentració, com és en el cas nostre. Aquest fet porta dècades produint-se. De segur que recordem aquella campanya de «Teruel Existe» en què demanaven que el govern central reconeguera i aturara la immigració dels pobles més rurals. La franja interior de comarques de Castelló és un clar exemple al nostre país.

Saó ha volgut oferir als seus lectors i lectores un Quadern en el qual aparegueren articles que ens ajuden a comprendre la realitat i, si és possible, buscar alternatives davant aquesta situació. Entenem que no deu ser fàcil aturar aquesta marxa de població, però volíem tindre una mirada aportada per les persones que estan vivint els fets.

El primer article del Quadern el signa Artur Aparici, i el seu títol és «Al respecte del model territorial». Llegir que, a Castelló, el 90 % de l’activitat econòmica està en una vintena de municipis i el 10 % a les altres 115 poblacions ja ens pot donar una idea clara de la realitat. Deixa clar també que l’espai rural no ha d’estar subordinat a l’urbà.

Juan Luis Anglés reflexiona sobre «Ocupació i desenvolupament econòmic», i una de les línies clares de l’article és que ja està bé de teoritzar i encomanar estudis: és hora de fer coses, i fer-les ja, i per a això cal voluntat política. Lʼautor aporta cinc elements que, a parer seu, són fonamentals per a l’activació rural.

Jordi Marín escriu sobre les polítiques de joventut en un article diàfan que aporta una magnífica reflexió: la joventut és el present i el futur, però han de viure amb els mateixos drets i insisteix en la necessitat d’un accés a l’habitatge. Si no hi ha oferta per poder viure al poble, si no hi ha vivenda social, hauran d’anar-se’n. I si tenen habitatge però no un centre educatiu, la situació es complica més encara.

El Fòrum de la Nova Ruralitat parla sobre el futur de la ruralitat en un context socioeconòmic incert i citen cinc causes d’eixa incertesa angoixant. Acaben amb una idea contundent: les solucions a les crisis, que com a civilització afrontem, passen pel rural.

Al Quadern podran llegir també una entrevista a Ruth Sanz, regidora de Festes, Educació i Patrimoni de Càlig i diputada de Cultura de la Diputació de Castelló.