La revista degana en valencià

El Maestrat, rescatat

03/11/2022

Fermín Sales Segarra (Albocàsser, 1990) és un cineasta amatent de les terres altes del Maestrat. De caràcter apassionat i eixerit, contagia amb les seues paraules en defensa del territori d’aquestes terres d’intricades valls i esplendoroses muntanyes. Una estima que el jove Sales trasllada també als habitants de solitàries masies, recòndits llogarets testimonis de belles construccions de pedra en sec, i per on transiten les seues gents des de temps immemorial pels seus camins, senderes i solcs en expressió afortunada de Felip Mateu i Llopis, autor de País València, assaig editat trenta anys abans de l’homònim de Joan Fuster. Homenatge que ens cal recordar ara que celebrem l’Any Fuster.

Aquest inquiet director cinematogràfic, llicenciat en Comunicació Audiovisual per la Universitat Jaume I i autor del documental El viatge Glauber (2014) ―al qual vaig conèixer fa uns anys a la Filmoteca de Castelló de la Plana arran de la presentació d’uns documentals del cinema independent valencià―, ha estrenat, el passat 1 d’abril, l’exposició interactiva El Maestrat filmat, al Museu Valencià d’Etnologia (l’Etno) de la ciutat de València, gestionada amb el Grup per a la Recuperació de la Memòria Històrica a Benassal, que restarà oberta fins al mes de juny. El mateix esdeveniment es podrà visitar a lʼECO, Espai Cultural Obert Les Aules de Castelló fins al dia 7 de maig. El projecte compta també amb la projecció del documental de Fermín Sales El Maestrat filmat. La memòria rescatada, que ens acosta a la construcció d’un relat col·lectiu produït en règim cooperatiu mitjançant micromecenatges. També ha comptat amb el suport de diverses institucions públiques i associacions culturals de la comarca. Fermín Sales ha escrit, dirigit i narrat la pel·lícula. El muntatge, fonamental en aquestes obres, ha estat responsabilitat d’Andreu Signes i el so directe és de Toni Rossi.

En l’obra han estat rescatades imatges d’una vintena de col·leccions d’arxius fílmics provinents de poblacions com ara Albocàsser, Benassal, Catí o Ares del Maestrat. Vells fotogrames, reportatges de viatgers, pel·lícules familiars en súper 8/m o fragments de documentals que ens mostren bocins de la vida del territori a través dels anys, on s’amaguen històries personals i familiars. Moltes d’aquestes imatges se’ns mostren en la pantalla en plans dobles que encaren la mateixa localització en el passat i en el present. Els relats rescatats ―alguns d’ells d’abans de la Guerra Civil― ens acosten a descobrir el Maestrat en aspectes ja desapareguts, arraconats pel temps, oblidats com fantasmes del passat. Contemplen amb nostàlgia la seua vida quotidiana, les reunions familiars, les tradicions ancestrals, els treballs del camp, els antics rituals, les festes populars, les construccions humanes com ara els masos i les ermites o els elements del paisatge natural que s’han conformat a través del temps. Escoltem també algunes narracions orals de les imatges del passat, que han quedat ancorades en els records personals.

Fermín Sales, a través de la veu en off, ens subratlla els conceptes que l’han animat a crear aquesta insòlita aventura fílmica, allò que sosté el seu esperit de recuperació, de salvament del naufragi: «Les imatges m’atrapen. Em veig reflectit en cadascuna d’elles, en els espais, en els moviments, els gestos. Em fascinen les imatges que han immortalitzat el meu territori. Trobar en elles l’essència rural de la vida que retraten. Descobrir tot allò que s’amaga darrere d’aquestes mirades».