La revista degana en valencià

El Magnànim edita un estudi complet sobre la ingent tasca educativa i cultural de Blasco Ibáñez

07/06/2021

“La nueva Atenas del Mediterráneo” és una aportació decisiva al coneixement de l’escriptor valencià en el centenari de la darrera visita a València en vida

La Institució Alfons el Magnànim-Centre Valencià d’Estudis i d’Investigació ha editat el llibre La nueva Atenas del Mediterráneo. Vicente Blasco Ibáñez, cultura y educación populares en Valencia (1890-1931), un estudi complet de més de 600 pàgines sobre el paper que tingué l’escriptor valencià en l’impuls de l’educació popular i de la cultura en la València de les primeres dècades del segle XX.

La vicepresidenta de la Diputació de València i presidenta del Magnànim Maria Josep Amigó ha declarat, al respecte, que «el Magnànim havia de col·laborar en el centenari de la darrera visita a València en vida d’un gran escriptor valencià i ho ha fet amb la publicació d’estudi complet sobre l’aportació de Blasco Ibáñez a l’educació i la cultura».

L’estudi s’ha publicat en la col·lecció Arxius i Documents i ha anat a càrrec del professor de la Universitat de València Luis Miguel Lázaro Lorente. Lázaro és catedràtic de Teoria i Història de l’Educació de la Universitat de València. Dins del camp de la història de l’educació a Espanya s’ha especialitzat en la història de l’educació popular. Ha publicat Ferrer Guardia y la pedagogía libertaria (Barcelona, 1977 i 1980); La Escuela Moderna de Valencia (València, 1989); Las escuelas racionalistas en el País Valenciano (València, 1992); i Prensa racionalista y educación en España (València, 1995). Ha publicat en revistes com Tiempo de Historia, Historia de la Educación. Revista Interuniversitaria, Educació i Història, o Espacio, Tiempo y Forma. Ha col·laborat en nombroses obres col·lectives, les més recents són 20 mestres del segle XX al País Valencià (València, 2017); Escoles i Mestres: Dos siglos de historia y memoria en Valencia (València, 2017); i València capital de la república 1936-1937. La ciutat de la saviesa. València, capital de l´educació i la cultura (València, 2018).

El títol del llibre es deu al fet que en els primers anys del segle XX, a Vicente Blasco Ibáñez li agradava presentar València com la Nova Atenes del Mediterrani. Aquesta era una imatge clarament vinculada a un projecte polític-social i cultural-educatiu que buscava la modernització de la ciutat pel triomf de la raó base del progrés. El programa de Blasco per a València era coherent amb l’anàlisi que durant la Restauració el republicanisme espanyol fa dels problemes d’Espanya, que considera que, en la base de la seua letargia i endarreriment, hi havia un problema cultural i educatiu per resoldre que obstaculitzava la modernització i europeïtzació de l’estat. L’educació popular era vista així la base de la redempció de l’estat i de l’emancipació.

En aquest sentit, el polític, novel·lista i editor valencià apostà per expandir l’educació i cultura populars i proposà en 1900 la creació d’una vertadera Biblioteca Popular a València, posà en marxa en 1903 una pionera Universitat Popular, i recordà en 1907 als seus correligionaris la importància de les escoles laiques enfront dels casinos. Així mateix, es dedicà al seu negoci editorial com una forma de difondre la cultura fins a la seua mort en 1928. En el llibre hi ha capítols monogràfics sobre la defensa de l’escola laica, l’educació dels d’adults, la lectura popular i l’educació populars.

El proper dimarts 8 de juny a les 19 hores, al pati del Centre Cultural La Beneficència, es presentarà el llibre, amb la presència de l’autor, el catedràtic d’Història de l’Educació de la Universitat de València Alejandro Mayordomo Pérez, i el director del Magnànim, Vicent Flor.

Luis Miguel Lázaro Lorente

Inscriu-te al nostre butlletí

Top