La revista degana en valencià

El Magnànim organitza unes jornades per a promoure la lectura de Joan Fuster

Nou especialistes difondran nou dels llibres de la diferent producció fusteriana.

La Institució Alfons el Magnànim-Centre Valencià d’Estudis i d’Investigació ha organitzat per al mes de novembre unes trobades titulades “Jo també he llegit Fuster. Lectures contemporànies d’un escriptor genial”, coordinades per Xavier Serra, filòsof, escriptor i director de la col·lecció Moment. Memorialística del Magnànim. L’objectiu és animar a la ciutadania a llegir nou llibres diferents de Fuster, on s’inclou, a més de la producció assagística més coneguda, història cultural i política, crítica literària, crítica d’art, assaig i comentari periodístic, els aforismes i la poesia.


El seminari comptarà amb professors universitaris com Ferran García Oliver i Carme Gregori (Universitat de València), Ignasi Roviró i Josep Monserrat (Universitat Ramon Llull) i Joan Cuscó (Universitat de Barcelona); la poeta i professora Gràcia Jiménez; narradors com Víctor Labrado i periodistes com Vicent Partal i Esperança Camps. Cada ponent exposarà algunes de les principals claus de cada llibre. El seminari és una contribució més del Magnànim a l’any Fuster en què la finalitat és, a més de la funció simbòlica i commemorativa, una repercussió en la difusió de l’obra de l’escriptor, pensant en tot el públic potencial de les edicions que ja circulen.


Segons ha declarat Serra: “La major part de la llarga llista de títols que va publicar Fuster es troba disponible en diverses edicions i, en general, és present a les biblioteques i llibreries. És igualment abundant la bibliografia sobre l’autor, que no ha parat de créixer en les darreres tres dècades. Per tot això, l’objectiu dels actes programats és contribuir a la circulació dels recursos editorials que ja existeixen i incrementar l’atracció cap a la literatura de Fuster per part del públic lector en general i, en particular, dels sectors més joves, que no van viure l’eclosió d’aquell fenomen literari”. I ha afegit que “tant les edicions posteriors a la seua mort com la bibliografia sobre Fuster revelen que la posteritat de Fuster es troba fortament consolidada al País Valencià, però no a les Balears o a Catalunya, on ha caigut en un cert oblit –no nominalment, però sí en presència editorial i en els debats acadèmics i literaris. Recuperar la vigència de la literatura de Fuster només serà possible si es fomenta la seua lectura. I, sens dubte, la sèrie d’actes programats enguany per moltes associacions i institucions contribuiran a aquesta operació cultural que afectarà el cànon literari que es fixarà en les dècades vinents”.


Format dels actes
Els actes tindran lloc els dies 16, 23 i 30 de novembre, a les 19:00 hores, a l’Aula 1 de l’Octubre Centre de Cultura Contemporània (carrer de Sant Ferran, 12, València).

Programació
 sessió (16 de novembre)
Joan Fuster. Poesia completa 1945-1987 (Gràcia Jiménez)
El descrèdit de la realitat (Ignasi Roviró)
Consells, proverbis i insolències (Carme Gregori)

 sessió (23 de novembre)
Nosaltres, els valencians (Vicent Partal)
Diari 1952-1960 (Josep Monserrat)
Diccionari per a ociosos (Joan Cuscó)

 sessió (30 de novembre)
Heretgies, revoltes i sermons (Ferran Garcia Oliver)
L’Albufera de València (Víctor Labrado)

Notes d’un desficiós (Esperança Camps)

Inscriu-te al nostre butlletí

Top