La revista degana en valencià

El Magnànim presenta la biografia de Constantí Llombart, escrita per Enric Estrela

  • La biografia de Constantí Llombart, escrita per Enric Estrela, es proposa recuperar el referent d’un home de lletres, que professà una gran estima per València i treballà de manera compromesa i incansable per un destí més digne, civilitzat i culte per al seu poble
  • El diputat, Xavier Rius: “És important traure a la llum, estudiar i honrar una figura com la de Constantí Llombart, clau per a la Renaixença Valenciana”                         

La Institució Alfons el Magnànim-Centre Valencià d’Estudis i d’Investigació, depenent de l’àrea de Cultura de la Diputació, va presentar la biografia de Constantí Llombart, escrita per Josep Enric Estrela, ahir al Centre del Carme de Cultura Contemporània. En la presentació van participar, a més de l’autor, Estrela; el diputat de Cultura, Xavier Rius; el professor de Filologia de la Universitat de València, Rafael Roca; i el catedràtic de Filologia i director de la tesi d’Estrela, germen inicial d’aquest llibre, Vicent Escartí. També assistiren personalitats com ara el secretari autonòmic de Cultura, Albert Girona; el director de l’Institut Valencià de Cultura, Abel Guarinos; o el director del Magnànim, Vicent Flor.

El diputat, Xavier Rius, va destacar la importància de “traure a la llum, estudiar i honrar una figura com la de Constantí Llombart, clau per a la Renaixença Valenciana”. A més, va voler reconèixer el treball dels investigadors i assagistes, així com el dels treballadors i treballadores de la Institució Alfons el Magnànim.

Rafael Roca va afirmar que, amb la biografia de Constantí Llombart, “estem davant d’un dels esdeveniments bibliogràfics més importants de 2018”. Per la seua banda, Vicent Escartí, va parlar de la importància de “superar la visió simplista i simplificadora de la Renaixença Valenciana, així com de Teodor Llorente i Constantí Llombart”, i afirma que aquest llibre, per fi, ho aconsegueix.

En paraules d’Enric Estrela, autor del llibre, “Constantí Llombart entenia la Renaixença com un moviment cultural que incloïa una significació moral. Des d’aquesta perspectiva, també, la literatura tenia un caràcter instrumental. Aquestes dues idees són fonamentals per a entendre el seu valencianisme entusiasta, en un moment polític tan complex com la Restauració Borbònica”.

Amb el llibre, que ja es pot comprar a les llibreries, així com a la botiga online del Magnànim, Enric Estrela es proposa recuperar el referent d’un home de lletres, d’origen humil i autodidacta, que professà una gran estima per València i treballà de manera compromesa i incansable per un destí més digne, civilitzat i culte per al seu poble.

 

Inscriu-te al nostre butlletí

Top