La revista degana en valencià

El MIAU de Fanzara pateix la censura del govern municipal

Fanzara és un xicotet poble de poc més de 300 habitants situat en la comarca de l’Alt Millars, on fa uns anys un polèmic projecte d’instal·lar un abocador va dividir els seus ciutadans. Amb la finalitat de recuperar la convivència, uns veïns van pensar de pintar les façanes de les cases amb murals. Va ser d’aquesta manera que l’any 2014 començava l’aventura del MIAU (Museu Inacabat d’Art Urbà). Amb el pas dels anys, aquest esdeveniment anual ha situat aquest xicotet municipi en el mapa, ja que s’ha convertit en un referent internacional d’art urbà i ha transformat el poble en un autèntic museu a l’aire lliure, amb els consegüents beneficis econòmics que això ha comportat.

El MIAU ha funcionat molt bé fins que, amb el començament del nou any, ha saltat a la llum pública la polèmica entre els organitzadors del certamen i el govern municipal, en mans del PP. El motiu de la discòrdia és un mural de l’última edició, pintat per l’artista canari Elías Taño, inspirat en la Guerra Civil, on es pot llegir «La única patria digna de este país aún sigue en cunetas». L’alcalde de la localitat, Marc Diago, afirmava que aquest mural no és del gust de tots els veïns pel seu caràcter polític, al mateix temps que el seu grup aprovava una ordenança municipal per a prohibir les pintures de caràcter polític, o qualsevol altra intervenció que puga ferir la sensibilitat de les persones o dels distints col·lectius. Una ordenança que l’associació MIAU ha qualificat de censura, tal com declarava Javier López, membre de l’associació, a elDiario.es: «si es pretén la censura, el projecte s’ha acabat; nosaltres no acceptarem aquest canvi». La decisió ha causat un autèntic terratrèmol en el món cultural i polític.

D’altra banda, la polèmica ha esquitxat altres aspectes de la relació entre el consistori i l’associació, ja que l’ajuntament els ha negat l’espai on guarden el material i celebren les reunions. Per la seua part, l’alcalde diu que l’ajuntament continua donant el seu suport al certamen, que manté la subvenció intacta, i que els ha donat a triar entre quatre espais municipals, però que tracta de defensar el sentir del veïnat. En declaracions a El Mundo-Castellón al Día diu que «són els que ens han votat i els que han de veure tots els dies un mural que fereix els seus sentiments i divideix al poble». Una vegada publicada l’ordenança en el BOP, l’associació MIAU ha decidit presentar al·legacions per a recórrer-la davant els tribunals, i mentrestant han decidit suspendre l’edició del 2024.

Finalment, el dissabte 13 de gener va hi haure una reunió a Fanzara entre l’organització del MIAU, els veïns del municipi i els representants polítics, inclòs l’equip de govern. En declaracions a Ràdio Castelló, Javier López qualificava la reunió de positiva, que els veïns els van donar suport i que estaven oberts a reunir-se amb l’ajuntament per arribar a un acord que fes viable la continuïtat del MIAU. Tanmateix, asseguren que s’ha de retirar de l’ordenança l’obligatorietat que els artistes hagen de presentar el projecte per a rebre els vistiplau del govern municipal, requisit que consideren innegociable.

Esperem, doncs, fets, i que aquesta innecessària ordenança no acabe amb aquesta magnífica manifestació cultural que naixia, recordem-ho, com a projecte de concòrdia.

Revista número 498. Gener 2024.