El Micalet acull un seminari internacional entorn la història, la memòria i les fonts orals
07/02/2020
Es durà a terme els dies 7 i 8 de febrer i en ell es pretén mostrar les experiències, tant personals com col·lectives, en la construcció d’aquests arxius.
Les fonts orals són una eina bàsica en l’obtenció de recursos històrics primaris, amb l’objectiu de preservar la memòria col·lectiva.
Són un punt de partida essencial per poder rescatar-la, obtenir i preservar testimoniatges que els investigadors analitzaran després del seu registre, catalogació, conservació, transcripció i digitalització.
La trobada, organitzada per l’Associació Cultural Institut Obrer, l’Associació Valenciana per a la Investigació amb Fonts Orals de la Universitat d’Alacant, la Fundació Salvador Seguí i El Micalet, comptarà amb 15 ponències i diverses activitats complementàries i lúdiques.
La Societat Coral el Micalet acull un seminari internacional dedicat a la Història, memòria i fonts orals en el qual es pretén mostrar les experiències, tant perso- nals com col·lectives, en l’elaboració de la font oral i en la construcció d’aquests arxius. Es durà a terme en la seua de l’entitat els dies 7 i 8 de febrer. [Veure documentació adjunta].
Les fonts orals són una eina bàsica en l’obtenció de recursos històrics primaris, amb l’objectiu de preservar la memòria col·lectiva. Són un punt de partida essencial per poder rescatar-la i, per això, un primer pas és escoltar-la per obte- nir i preservar testimoniatges que els investigadors analitzaran després del seu registre, catalogació, conservació, transcripció i digitalització.
La trobada, organitzada per l’Associació Cultural Institut Obrer (ACIO), l’Associació Valenciana per a la Investigació amb Fonts Orals (AVIFOR) de la Universitat d’Alacant, la Fundació Salvador Seguí (FSS) i El Micalet, comptarà amb 15 ponències i diverses activitats complementàries i lúdiques com el reci- tal Versmemòria a càrrec de Víctor i Gabriel Benavides i una actuació musical amb les cobles de Mike i Mico, Cuando te duela España.
La jornada de demà divendres començarà a les 9.30h i comptarà amb les ponèn- cies de Ricard Camil Torres (UV), Rafael Maestre (FSS), José Vicente Martí (UPV), Rosa Brines (realizadora), Laura Benadiba i Lluís Úbeda (Otras Memorias, Argentina), Víctor Benavides (ACIO, UV), Antonio Moya (documentalista), Salvador Fernández (historiador) i Cristina Escrivà (ACIO). Finalitzarà a les 18.30h amb la projecció del documental Llíria. La solidaritat d’un poble de Cristina Escrivà i Sergi Tarín.
El dissabte 8, el II Seminari Internacional començarà a les 10h amb la ponència de Maribel Peris (Consell Valencià de Cultura, GRMH) i continuarà amb les de Miguel Asensio (UV), Mónica Ibáñez (documentalista), José Ramón Valero (UA, AVIFOR), Alejandro Macharowski (ESAT) i la taula rodona amb Francesc Mezquita i Juan Luis Porcar (GRMH) i Laura Benadiba i Lluís Úbeda (Otras Memorias, Argentina) amb la qual es clausurarà la trobada.
El Seminari Internacional va realitzar la seua primera edició, baix el lema Dignifiquem el passat. Les fonts orals i la seva aplicació pràctica, a l’Octubre Centre de Cultura Contemporània en 2013. En el present any, ha comptat amb la col·laboració del Grup per la Recerca de la Memòria Històrica de Castelló (GRMHC), Universitat Jaume I (UJI) i Universitat de València (UV), Delegació de Memòria Històrica de la Diputació de València, Federació Valenciana de Municipis i Províncies i el suport de l’Associació d’Amics de la FUE, Confederació General del Treball, Coordinadora d’Associacions per la Memòria Democràtica del País Valencià i Intersindical Valenciana.
El Micalet, una societat musical fundada l’any 1893, va ser declarada d’Utilitat Pública en 1978 i es configura com un espai de referència per la seua important activitat educativa i cultural, així com pel seu paper en l’articulació de la socie- tat civil valenciana des de fa 126 anys. L’entitat, sense ànim de lucre, compta amb 554 socis i 163 alumnes en la seua Escola de Música Matilde Salvador, d’ensenyaments no reglats, i al centre autoritzat Institut Musical Giner on s’im- parteixen estudis oficials d’Ensenyament Elemental i Professional.