La revista degana en valencià

El Micalet celebrarà un ‘Novembre cultural’ amb actes, concerts, conferències i els Premis Miquelet

València, 19 de novembre de 2019

La Societat Coral El Micalet celebrarà el Novembre cultural en una setmana plena d’actes, danses, concerts i conferències que culminarà amb el lliurament dels Premis Miquelet 2019. L’entitat desenvoluparà del 23 al 30 aquest projecte agrupant, a partir d’enguany i sota aquest títol, les diverses iniciatives, obertes al públic, que organitza. [Veure documentació adjunta].

La societat musical ve retent homenatge al compositor i pedagog musical Salvador Giner Vidal (València, 1832-1911) des de fa dècades en l’aniversari de la seua mort. Aquest acte de reconeixement ha anat ampliant-se al llarg del temps amb altres activitats culturals entorn d’una figura molt vinculada amb la història d’El Micalet, una  associació fundada l’any 1893 i un espai de referència pel seu paper en l’articulació de la societat civil valenciana des de fa 126 anys.

El mestre Giner va ser fonamental en els inicis de l’entitat, aleshores Societat Coral Orfeó Valencià El Micalet, a la qual estava molt lligat. De fet, després de la seua mort, la família va entregar a l’associació quasi totes les seues pertinences i el seu arxiu musical. Va dirigir el Conservatori de València i la Banda Municipal de València i és un músic de referència, autor de nombroses obres per a orquestra, religioses, òperes, sarsueles i cors, amb composicions molt populars com els poemes simfònics d’arrel valenciana com És xopà fins a la Moma, Una nit d’albaes i Correguda de joies, o el pasdoble L’entrà de la Murta.

No obstant això, Tonetxo Pardiñas, president de la Societat Coral El Micalet, considera que “moltes de les seues creacions no són conegudes i l’objectiu és ajudar a difondre el seu extens i gran treball compositiu”. Així mateix, indica que “Giner va ser el principi d’El Micalet, suposa una part molt important del nostre patrimoni i, any rere any, intentem compartir aquest llegat musical i arxivístic”.

Homenatges a Salvador Giner
Novembre cultural comença el dissabte 23 a les 19h amb una ofrena de corones de llorer en la lauda commemorativa situada a la casa del músic valencià i en la placa del carrer que porta el seu nom, en col·laboració amb la Falla Na Jordana. Després actuarà el Grup de Danses Alimara des del carrer de Salvador Giner fins a la plaça del Carme.

El diumenge 24 es realitzarà una visita d’homenatge al monument de Giner, en la Gran Via Fernando el Catòlic a les 11.30h. Posteriorment, la Jove Orquestra Salvador Giner, dirigida per Javier González i Arnal, oferirà un concert en el Teatre El Micalet amb un programa amb obres del mateix Giner, Carlos González i Marco, Manuel Penella i Moreno i González i Arnal que estrenarà dues obres seues: el pasdoble Societat Coral El Micalet i els retrats simfònics Estampes de l’Albufera.

Llibres guardonats i conferències
El dilluns 25, a les 19.15h, es presentaran els llibres guardonats en els Premis Miquelet 2018: Nicolau Primitiu Gómez Serrano. Memòria privada i consciència valencianista d’Alaitz Zalbidea, editat per Publicacions de la Universitat de València (PUV) i Premi Joan Coromines; i Emocionant amb Picasso, del Col·legi Públic Víctor Oroval de Carcaixent, publicat per Edicions 96 i premiat en la categoria  Enric Soler i Godes.

Diverses conferències entorn de la dona, l’astronomia, poesia i la política tindran lloc del dimarts 26 al divendres 29, en la seu del Micalet a les 19.15h, a càrrec dels ponents Anna Moner, Vicent Martínez, Jordi Botella i Pere Martí, respectivament.

Premis Miquelet
La vetlada literària i el lliurament dels Premis Miquelet 2019 en el Teatre El Micalet tancaran el Novembre cultural el dissabte 30 a les 20.15h. En ella, es coneixeran els guardonats en les diferents categories i s’entregaran els Premis Miquelet d’Honor corresponents a la 32a edició. Enguany, han sigut atorgats al dramaturg, director escènic i assagista Manuel Molins i a l’Associació Cultural Amics de Joan Valls i Jordà.

L’acte acabarà amb un sopar de germanor i l’actuació del duo format per Mireia Pardiñas (veu) i Gemma Morales (teclat). Novembre cultural compta amb la col·laboració de la Generalitat Valenciana, la Diputació de València, l’Ajuntament de València, Universitat de València, Viatges Fil per Randa, Associació Cultural Institut Obrer i Edicions 96.

Coral Giner i Sant Vicent Ferrer
La Coral Giner de la Societat Coral El Micalet, dirigida per Miquel Juan García, va participar en el concert En lo temps de Sant Vicent en l’Església de la Sang de Llíria i en el Teatre Ideal de Villanueva de Castellón, els dies 15 i 16.

L’espectacle, programat pels ajuntaments valencians, és un recorregut musical per l’època i les terres en les quals va peregrinar el religiós. Es va estrenar a l’església del Monestir de San Miguel dels Reis, el passat 25 de maig, en l’acte d’inauguració de l’exposició entorn de Sant Vicent Ferrer que va organitzar l’Acadèmia Valenciana de la Llengua.

El Micalet, una societat musical declarada d’Utilitat Pública en 1978, és una entitat sense ànim de lucre que compta amb 554 socis i 163 alumnes en l’Escola de Música Matilde Salvador i el centre autoritzat oficial Institut Musical Giner on s’imparteixen estudis d’Ensenyaments Elementals i Professionals de música.

El Grup de Danses Alimara.

Inscriu-te al nostre butlletí

Top