La revista degana en valencià

El Micalet prepara una Festa de la Infantesa virtual davant el Covid-19 que protagonitzaran les Magues de Gener

La Societat Coral el Micalet ultima els preparatius per a celebrar una Festa de la Infantesa 2021 virtual que protagonitzaran les Magues de Gener en un any marcat per la crisi provocada pel Covid-19 que impedeix la realització de la tradicional cavalcada pels carrers de València. Aquesta serà una sisena edició especial i adaptarà les activitats, d’aquesta expressió cívica, festiva i multicultural destinada a les xiquetes i xiquets i amb la qual se celebra el solstici d’hivern, a l’actual situació sanitària. [Veure documentació adjunta].
 
Les Magues de Gener, que encarnen a la Llibertat, Igualtat i Fraternitat-Sororitat i l’entitat donarà a conéixer pròximament, faran una crida a la infància i enviaran cartes per correu electrònic als xiquets que vulguen rebre el seu missatge que adjuntarà un retallable de papiroflèxia. Per això, els pares han d’enviar a festadelainfantesa@gmail el nom de la xiqueta o xiquet i el correu al qual ha de remetre’s.
 
En els pròxims dies, visitaran la seu del Micalet amb la seua vareta màgica en forma de cor per a gravar en vídeo els seus missatges amb els millors desitjos per a l’any vinent, per al qual s’han fet unes txapetes de color gris amb una imatge d’una xiqueta i un xiquet amb màscareta.
 
El Micalet ha realitzat una exposició retrospectiva dels 5 anys de la Festa de la Infantesa comissariada per Cristina Escrivà i Francesc Piera que es va inaugurar el 21 de desembre i es pot visitar fins al 10 de gener de 2021; i en les xarxes socials de l’entitat (@maguesdegener) s’aniran bolcant vídeos i fotografies de les activitats d’enguany i les desenvolupades en edicions anteriors. Així mateix, es compartiran cançons laiques per a la infància, gravades expressament per a l’ocasió i que seran incloses en un disc.
 
La societat musical convida participar en les diferents accions en el qual la col·laboració solidària i altruista de desenes d’organitzacions culturals és necessari que arribe, ara més que mai, a les cases dels xiquets; i anirà informant de les diverses iniciatives que es duran a terme en el marc d’aquesta iniciativa que organitza l’entitat des de 2016.
 
Llibertat, tolerància i respecte
Tonetxo Pardiñas, president del Micalet, ha assegurat que “convidem a totes les famílies a col·laborar en aquesta edició online que té com a objectiu enaltir la llibertat, la tolerància i el respecte”. Pardiñas subratlla que “la Festa de la Infantesa vol contribuir amb molta il·lusió a defugir la situació sanitària i proporcionar una alegria a les xiquetes i xiquets amb diverses activitats i accions”.
 
Per la seua part, Cristina Escrivà, coordinadora del projecte i membre de la junta directiva de la societat musical, ha indicat que “volem afrontar amb conscienciació, solidaritat i de manera festiva les iniciatives i propostes d’enguany en el qual comptem, com en els precedents, amb la col·laboració i el compromís de formacions musicals, col·lectius, associacions…”
 
Les Magues de Gener han presidit en edicions anteriors una cavalcada inspirada en el corpus infantil que va celebrar el Ministeri d’Instrucció Pública i Belles Arts en 1937 per a les xiquetes i xiquets refugiats i evacuats. València va ser la capital provisional d’Espanya, des de novembre de 1936 fins a octubre de l’any següent, després del trasllat, des de Madrid, del Govern de la II República. 
 
Concert de la Coral Giner
La Coral Giner de la Societat Coral el Micalet va realitzar un concert amb cançons nadalenques a la Biblioteca Pública de València Pilar Faus el passat 18 de desembre. Com tots els anys el concert va estar dedicat a la memòria de Matilde Salvador, i les seues obres van formar part del programa amb les de Miquel Joan, director de la formació coral i alumne de la compositora castellonenca, única dona que ha estrenat una òpera (Vinatea) en el Gran Teatre del Liceu de Barcelona l’any 1974. Salvador va ser guardonada amb el Premi Miquelet d’Honor en 1993 que atorga El Micalet, associació a la qual va estar molt vinculada. 
 
El concert es va realitzar amb les màximes mesures de seguretat, el públic només va ocupar una quarta part de l’aforament i respectant la distància social en la planta baixa, i la Coral Giner va cantar en el primer pis al voltant de la barana de la llanterna, aprofitant la meravellosa sonoritat de l’edifici que va ser l’Antic Hospital Central de València. 
 
Membre de la FSMCV
El Micalet, una societat musical fundada l’any 1893, va ser declarada d’Utilitat Pública en 1978 i es configura com un espai de referència per la seua important activitat educativa i cultural, així com pel seu paper en l’articulació de la societat civil valenciana. L’entitat, sense ànim de lucre, compta amb l’Escola de Música Matilde Salvador, d’ensenyaments no reglats, i el centre autoritzat Institut Musical Giner on s’imparteixen estudis oficials d’Ensenyament Elemental i Professional.
 
La Societat Coral El Micalet és membre de la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana (FSMCV), un gran moviment associatiu al qual aporta una dilatada història i el gran patrimoni musical que atresora des de fa 127 anys. La Federació agrupa 557 associacions i les seues escoles de música (el 50% de l’Estat), amb 50.000 músics, 60.000 alumnes i més de 200.000 socis, i 1.686 formacions artístiques amb 1.075 bandes de música, 174 orquestres, 233 cors, 133 grups de cambra, 52 big bands i 19 grups de dolçaina i tabalet.