La revista degana en valencià

El Micalet presenta a les Magues de Gener que protagonitzaran la Festa de la Infantesa el 16 de gener

16/12/2021

La Societat Coral el Micalet ha presentat a les Magues de Gener que protagonitzaran la Festa de la Infantesa i la cavalcada que se celebrarà baix el lema Som diversitat a València el diumenge 16 de gener, així com les activitats culturals i novetats de la setena edició d’aquesta expressió cívica, i festiva, destinada a les xiquetes i xiquets, que celebra el solstici d’hivern.
 
Les dones que encarnaran a les Magues de Gener enguany són Daniela Requena (Llibertat), periodista, activista LGTBI i influencer; Lucia Beamud (Igualtat), regidora delegada d’Igualtat, Polítiques de Gènere i LGTBI, Pobles de València i Espai Públic de l’Ajuntament de València; i Sénia Mulayali (Fraternitat-Sororidad), filòlega i booktuber valenciana d’origen sahrauí.
 
Les Magues de Gener, que simbolitzen tres conceptes universals com la llibertat, la igualtat i la fraternitat, han mostrat la seua il·lusió i emoció per participar en una iniciativa multicultural i solidària com la Festa de la Infantesa que organitza la Societat Coral el Micalet. Requena ha assegurat que “per a mi ser maga significa moltes coses i al mateix temps tan sols una, tindre la possibilitat de veure les cares de felicitat, il·lusió i emoció dels xiquets i xiquetes és la major de les llibertats”. 
 
Beamud, que repeteix com a maga en aquest any, ha indicat que “volem un món en el qual totes les persones es respecten: on homes i dones es cuiden i els majors cuiden als més xicotets. Somiar en un demà pròsper és molt important i a eixe objectiu cal arribar des de la certesa que la igualtat és el futur”. La regidora considera que “les Magues de Gener representen la tríada democràtica: llibertat, igualtat i sororitat, uns valors que han de ser ensenyats i reivindicats dia a dia. Perquè només amb ells podem concebre la igualtat en la seua diversitat”.
 
Per la seua part, Mulayali ha apuntat que “per a mi, representa transmetre uns valors que, a vegades, oblidem. La sororitat és necessària en qualsevol sector i espai. Ens permet ser i avançar com a persones, especialment com a dones”. Enguany, les varetes màgiques que portaran les magues estan realitzades per l’artista Empar Gascó amb flors de teles reciclades i textures diferents.
 
La Cavalcada de la Festa de la Infantesa començarà en el Parterre el 16 de gener a les 11.30h i seguirà pels carrers de la Pau i Sant Vicent fins a arribar a la plaça de l’Ajuntament. En ella, participaran grups de dolçaina i tabal, de dansa, batukades, muixerangues, gegants i cabuts, animadors, associacions, institucions, plataformes, formacions musicals… que provoquen l’alegria de les xiquetes i xiquets al pas d’aquesta desfilada laica que culminarà amb uns breus discursos de les Magues de Gener i una actuació que oferirà el cantautor de Cocentaina Andreu Valor des del balcó del consistori. 
 
Homenatge a Matilde Salvador
Les magues regalaran als xiquets en la cavalcada un conte il·lustrat, Matilde Salvador, una vida musical, on s’aborda la figura de la gran compositora castellonenca, autora de la primera òpera valenciana en valencià, La filla del rei barbut, i l’única dona que ha estrenat una òpera, Vinatea, en el Liceu de Barcelona. 
 
La Festa de la Infantesa rendirà així homenatge en el 15é aniversari de la seua mort a Salvador (Castelló, 1918 – València, 2007), una figura molt vinculada al Micalet que la va guardonar amb el Premi Miquelet d’Honor en 1993 i li va posar el seu nom a l’escola de música. Aquest conte, així com el titulat Les 3 Magues de Gener, amb textos de Cristina Escrivà i il·lustracions de Román Sánchez, es poden descarregar gratuïtament en la pàgina web i en les xarxes socials de la societat musical. 
 
Compromís i generositat 
Tonetxo Pardiñas, president de la Societat Coral el Micalet, ha manifestat que “El Micalet agraeix el compromís i la generositat de tots els que fan possible aquesta festivitat que el Covid-19 va impedir celebrar en 2021”. Pardiñas ha subratllat que “extremarem totes les mesures de seguretat i sanitàries en aquesta setena edició en la qual participaran 51 agrupacions, la qual cosa considerem un èxit de convocatòria”. 
 
Per la seua part, Cristina Escrivà, coordinadora del projecte i membre de la junta directiva del Micalet, ha destacat que “les Magues de Gener és una iniciativa consolidada i enguany volem posar el focus en el respecte a la diversitat, un assumpte nuclear en l’educació dels xiquets”. Escrivà considera que “cal posar en valor la participació i el treball d’associacions, societat civil i la ciutadania en benefici de la infància”.
 
Activitats culturals
El Micalet ha informat de les diverses activitats culturals que jalonaran la Festa de la Infantesa, en la seu de la societat musical, com l’exposició i els tallers escolars Despertem els sentits de Gracia Gil i Francesc J. López que es duran a terme el 27 i 28 de desembre a les 10.30h, amb Paco Duart i  Empar Gascó, respectivament. El 27 hi haurà una conferència de la Confederació Espanyola de Persones amb Discapacitat Física i Orgànica (Cocemfe-CV), entitat que realitzarà un taller per a la infància el 29 a les 10.30h. 
 
Així mateix, hi ha una convocatòria oberta, fins al 9 de gener, per a participar en la II Mostra d’Art, amb el tema Som diversitat i les bases estan publicades en la web i les xarxes socials de l’entitat. Amb anterioritat, es va inaugurar l’exposició Dona i Sàhara i es van realitzar dos conferències Un projecte feminista per als campaments del Sàhara del grup Bus Violeta, i Llei d’estrangeria, per a què? a càrrec de Jarit, una associació civil, laica i sense ànim de lucre.
 
El Micalet, una societat musical fundada l’any 1893, va ser declarada d’Utilitat Pública en 1978 i es configura com un espai de referència per la seua important activitat educativa i cultural, així com pel seu paper en l’articulació de la societat civil valenciana des de fa 126 anys. L’entitat, sense ànim de lucre, compta amb 554 socis i 163 alumnes en l’Escola de Música Matilde Salvador, d’ensenyaments no reglats, i en el centre autoritzat Institut Musical Giner on s’imparteixen estudis oficials d’Ensenyament Elemental i Professional.