La revista degana en valencià

El Mobile Social Congress debatrà sobre els impactes de l’ús del mòbil i la transició verda en països tercers

25/02/2022

  • El congrés, plantejat com una contraproposta al MWC, s’ha presentat aquest dimecres a Barcelona i tindrà lloc del 27 de febrer al 2 de març coincidint amb el congrés de mòbils.
  • El Mobile Social Congress oferirà ponències amb experts d’arreu del món aportant una mirada crítica al model de producció i consum d’electrònica i tecnologies de la informació i la comunicació.
  • Las jornades abordaran temàtiques com l’impacte post-Covid en la cadena de subministrament, pràctiques antisindicalistes en grans empreses com Amazon o l’impacte social i ambiental de l’extracció de metalls al Sud Global.

El Mobile Social Congress (MSC) recupera aquest any parcialment la presencialitat i es farà a Barcelona entre el 27 de febrer i el 2 de març, coincidint amb la celebració a la ciutat del Mobile World Congress (MWC). El MSC 2022 s’ha presentat aquest dimecres al Col·legi de Periodistes. La presentació ha anat a càrrec de Clàudia Bosch, tècnica d’Electrònica Justa de SETEM, l’entitat organitzadora de l’esdeveniment, i de David Llistar, director de Justícia Global de l’Ajuntament de Barcelona, que col·labora en el seu finançament.

El MSC 2022 començarà el 27 de febrer, amb una jornada lúdica als Jardins del Pou de la Figuera, on entre altres coses, la ciutadania hi podrà reparar aparells electrònics per prolongar-ne la seva vida útil. El MSC continuarà l’1 i el 2 de març amb l’exposició de ponències a càrrecs d’experts d’arreu del món que donaran un contrapunt als continguts del MWC que se celebra aquella mateixa setmana a Barcelona.

Segons Bosch, el MSC es planteja com un complement al MWC.  L’objectiu és generar una reflexió i més consciència sobre els impactes generats amb la producció i consum d’electrònica, silenciats en esdeveniments com el Mobile World Congress, i fer-ne una anàlisi crítica en clau ecologista, feminista i de drets humans i laborals; denunciar un model que es considera injust, extractivista i consumista, i mostrar noves maneres de produir i consumir electrònica, respectant els drets de les persones i el medi ambient.

“Que la tecnologia sigui compatible amb la vida”

“Hem d’aconseguir que la tecnologia sigui compatible amb la vida, i que també en altres parts del món puguin gaudir dels seus drets”, ha indicat Bosch en la seva intervenció. D’aquí el lema que vertebra la setena edició del MSC, «Posem la tecnologia al servei de la vida», entenent per vida el benestar de les persones a una punta i una altra de la producció i el consum, i l’equilibri necessari per mantenir vius els ecosistemes que sustenten la biodiversitat i la vida humana. Sota l’epígraf d’«El Mobile de la gent» al llarg de dos dies s’exposaran diferents punts de vista que complementen des de la perspectiva d’un model d’electrònica just els que s’exposen i es mostren al MWC.

D’aquí que durant el congrés es debatran aspectes com l’impacte en la salut, els drets laborals o el medi ambient de l’ús del mòbil o la transició verda en els països del Nord Global, i que comporten serioses afectacions en els del Sud Global.”La digitalització que s’ha accentuat amb la pandèmia, té una contrapartida de la qual no se n’està analitzant l’impacte que implica”. També, però, en els processos de descarbonització i de substitució de les energies fòssils per altres de necessàries per als nous processos, “i que comportaran un nou mapa d’interessos i conflictes”.

En la mateixa línia, David Llistar ha posat en valor l’interès de l’Ajuntament de Barcelona per donar suport a esdeveniments com el MSC, que incideixen “en aquelles causes que tenen l’origen en la mateixa ciutat de Barcelona i que causen efectes en països tercers”. Llistar ha destacat l’aportació del MSC en tant que “reflexió entorn a l’impacte de la tecnologia del mòbil, tenint en compte que Barcelona és la capital del mòbil, és lògica que se n’analitzi l’impacte”.

Al MSC 2022 es parlarà dels impactes post-Covid encara presents a les fàbriques i a tota la cadena de subministrament. S’hi abordaran casos de pràctiques antisindicalistes en grans empreses com Amazon, amb la participació d’un dels líders de l’Amazon Labor Union de Nova York, o l’impacte social i ambiental de l’extracció de minerals al Sud Global per a la producció de bateries elèctriques necessàries per a la transició energètica. També, però, del paper clau de la compra pública responsable en el contracte de serveis cloud. Per últim s’aportaran dades sobre la vigilància massiva exercida per part d’estats i empreses a través de la tecnologia en nom de la salut i la seguretat pública.

La jornada del dimarts 1 de març serà en línia, i la del dimecres 2 de març, presencial, a El Born – Centre de Cultura i Memòria. Prèviament, el diumenge 27 de febrer s’haurà fet una jornada lúdica  als Jardins del Pou de la Figuera, tot a Barcelona. La inscripció és gratuïta i es pot fer en aquesta adreça.