12/03/2021
Amb motiu de l’ampliació de l’actual parc del batà s’ha plantejat per l’Ajuntament la conveniència, de l’eliminació del mural cultural del batà, pintat per J.A. Espinar el 2013.
El mural va ser un pas més en la millora i dignificació del que és l’únic carrer peatonal de Muro. El batà és un barranc històricament habitualment enfangat que en els anys vuitanta es va soterrar i asfaltar, eliminant un lloc de difícil trànsit per als vianants.
L’aprofitament de la paret esquerra per a poder pintar un tema cultural altament educatiu com és recordar els clàssics de la nostra literatura des de Ramon Llull a Ovidi Montllor, completava la dignificació d’un antic carrer de difícil pas en un passeig cultural.
Per això parle d’una doble significació: el mur ens recorda el sanejament de l’antic batà convertit de fet en un passeig per a vianants i un significat cultural que intenta fer memòria de la nostra cultura fet a través de la pintura d’Espinar.
Joan Valls, Ramon Llull, Desclot i Muntaner pintats, al costat d’altres autors per J.A. Espinar (fotografies del pintor)
Davant l’ afortunada possibilitat d’ampliar l’actual parc amb la suma del nou espai de la xopà del costat del Batà cal sumar el patrimoni cultural que significa el mur pintat per Espinar un mur a conservar. El projecte d’ampliació hauria de comptar amb els recursos culturals existents, sempre preferibles a destruir un treball ja fet per l’administració municipal anterior. L’arquitectura urbanista que farà el projecte segur que pot trobar solucions imaginatives que aprofiten per a guanyar espai per a l’oci, respectant el bé cultural que el mur existent representa.
La resposta ciutadana i la sensibilitat de l’equip municipal ara en ofici poden sumar i actuar en una direcció constructiva i respectuosa, això és sempre preferible a posar en marxa les màquines capaces de fer pols una obra encomiable.