La revista degana en valencià

El MuVIM aposta per l’experimentació tipogràfica amb ‘Tipografia’m’

28/07/2020

Sota el títol ‘Tipografia’m’ es reunix el talent de joves artistes i altres consagrats del panorama del disseny valencià

“Amb l’excusa de la M, de Museu i de Modernitat, el MuVIM aborda un interessant estudi de les formes tipogràfiques”, indica la diputada del MuVIM, Glòria Tello

Les obres exhibides van servir als alumnes del Màster d’Arts Gràfiques de la Universitat Politècnica de València com a reflexió de la funció artística, a més de lingüística, de la tipografia

Des de hui el MuVIM exhibix a la Sala de la Torre l’exposició ‘Tipografia’m’, centrada en el caràcter ema, la tretzena lletra de l’abecedari valencià i castellà. Partint d’esta lletra, els dissenyadors participants han buscat experimentar gràfica i conceptualment amb la tipografia, utilitzant diversitat de tècniques per a reivindicar el paper formal de la lletra en el disseny i l’art.

En paraules de la diputada Glòria Tello, “aprofitem la inclusió de la lletra M en l’acrònim del MuVIM. M, de Museu, i M de Modernitat, que ens valen d’excusa per a iniciar una anàlisi de formes i conceptes ben interessant. La tipografia és la base de la impremta i del llenguatge imprés. Un símptoma de modernitat que sempre ha reclamat l’esforç i la psicologia intuïtiva dels millors comunicadors. Amb esta exposició avancem el treball que hi ha al darrere de cada disseny tipogràfic”.

Aïllant este caràcter ema del seu context habitual: la paraula, la línia, el paràgraf, la pàgina… es pretén allunyar-lo del domini de la lingüística i aproximar-lo al terreny del visual, per a intervindre en ell com a objecte purament formal. Com afirmen les comissàries de l’exposició, Begoña Jordá i Nereida Tarazona, tot això atorgarà major visibilitat a la labor de tants dissenyadors de tipus que, amb el seu esforç i talent, han proporcionat una idiosincràsia especial i única a cada lletra dissenyada.

Esta exposició, que reunix un total de 35 obres, està organitzada pel Màster en Arts Gràfiques de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria del Disseny de la Universitat Politècnica de València. Al costat dels dissenyadors d’este màster participen en ella figures clau del disseny gràfic valencià, nacional i internacional com Boke Bazán, Laura Meseguer, Gimeno Gràfic, SUC Estudi, Enrique Casp, Sebastián García Garrido i Diego Vainesman.

El catàleg de l’exposició compta amb un pròleg de l’expert en comunicació i disseny Joan Costa, autor de quasi 50 llibres considerats un referent fonamental en l’àmbit acadèmic i professional. Una frase del seu text ha servit de punt d’arrancada creativa a la dissenyadora Begoña Jordá per a la configuració del cartell promocional de la mostra. A través de la tècnica de transfer s’ha construït una imatge tipogràfica la protagonista de la qual és la lletra ema, element referent de l’exposició, i que combina a la perfecció amb la màxima de Joan Costa: “L’homenatge a una sola lletra és un homenatge a tota la cultura”.

Des de l’any 2016 el Màster en Arts Gràfiques organitza juntament amb el MuVIM una exposició anual entorn de l’experimentació tipogràfica (Caixa alta, caixa baixa, 2016; Letramoforsis, 2017; Retalls tipogràfics, 2018; Perdent el tipus, 2019). Tipografia’m continua el deixant de totes elles i presenta una vegada més diferents exemples de com, igual que en les primeres avantguardes artístiques, a través del disseny i l’art pot aprofundir-se en el binomi de paraula i imatge que constituix el caràcter tipogràfic.

Inscriu-te al nostre butlletí

Top