La revista degana en valencià

El palmito d’Aldaia recull el suport de les Corts Valencianes per a ser reconegut per la UNESCO

22/04/2021

Els representants de la Corporació municipal, i el Gremi de Palmiters, aplaudeixen el que suposa ‘un pas més en el camí per situar l’artesania del palmito al lloc que mereix’.

El palmito d’Aldaia ha estat el protagonista indiscutible a les Corts Valencianes en una sessió on s’ha llegit la Declaració Institucional que, per unanimitat, dóna suport a la candidatura d’Aldaia perquè sigadeclarada per la UNESCO ‘Ciutat creativa de l’artesania del palmito.

L’alcalde d’Aldaia, Guillermo Luján, junt ambtots els portaveus municipals del consistori, hanestat present al moment de la lectura, per part del president de les Corts Enric Morera, i ha comptat amb el suport personal del president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, la vicepresidenta, Mònica Oltra, consellers, representants de la Mesa, diputats, alcaldes irepresentants del Gremi de Palmiters i personalitats.

Guillermo Luján, alcalde de la localitat, destaca que “aquest és un projecte de poble, de futur, d’il·lusió, d’esperança en que junts podem aconseguir revitalitzar i donar llum al gremi de palmiters. El palmito és un símbol d’identitat tan nostre, que uneix. Des del consistori anem a seguir potenciant la campanya d’adhesions a esta iniciativa perquè arribe a tot arreu”.

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha dit que “és molt positiu que una societat com la d’Aldaia s’uneixca per a defensar una tradició i un producte de tanta qualitat, com és el palmito, que té tant a vore amb la nostra artesania, i en l’alegria del Mediterrani. Vull transmetre tota la força i la il·lusió per anar endavant en esta proposta nascuda del poble”.

Per la seua part, Antonio Pascual, president del Gremi de Mestres Palmiters considera que “esta declaració seria molt important per al gremi però, especialment per al poble d’Aldaia perquè tot allò que és cultura i tradició va de la mà, i esperem que açò ens òbriga portes cap a Europa, i fer arribar el nom del nostre producte al món”.

Alguns dels palmiters més tradicionals d’Aldaia, ciutat considerada bressol del palmito, han portat exemplars per a les autoritats i junts han immortalitzat el moment als peus de l’escala del Palau dels Borja.

Units pel palmito

L’ajuntament d’Aldaia ha impulsat una iniciativa per a recollir signatures d’adhesió mitjançant la plataforma change.org, disponible al web i xarxes socials del consistori. “Aquest repte comporta una doble vessant, no sols la institucional sinó que a més busca sumar tot el suport de la societat civil. Es tracta d’una proposta oberta i des de l’ajuntament animem a participar a totes les persones que senten com a propi un producte artesanal tan arrelat a la nostra cultura, història i tradició”, explica la regidora de Cultura i diputada provincial, Empar Folgado.