20/11/2020
El 1992 va nàixer la Setmana de les Lletres Valencianes en què l’Ajuntament de Silla dedica una setmana a organitzar tertúlies literàries, presentacions de llibres o exposicions culturals tant per al poble com per a l’alumnat dels col·legis i instituts.
Aquesta Setmana sempre acaba amb un acte molt especial, el lliurament del guardó del Porrot d’Honor de les Lletres Valencianes, obsequi que es concedeix a persones rellevants del món literari, musical o social que tinguen una sensibilitat especial per promoure la nostra llengua i cultura. Amb aquest guardó es pretén valorar el treball de persones que fomenten el valencià i reconéixer una tasca que moltes vegades no es valora suficientment.
Durant aquests més de 25 anys han rebut el guardó del Porrot d’Honor figures tan significatives com el poeta Vicent Andrés Estellés; els escriptors Enric Valor, Isabel Clara Simó, Carme Miquel, Enric Lluch, Maria Beneyto o Francesc Ferrer Pastor; el periodista Vicent Ventura; l’editora Rosa Serrano; els músics Paco Muñoz, Matilde Salvador o Vicent Torrent; l’exrector Ramon Lapiedra; el dramaturg Carles Alberola, o la institució Acadèmia Valenciana de la Llengua, entre molts altres.
L’any 2018 l’Ajuntament, a través de l’Agència de Promoció del Valencià (Aviva), va crear un nou porrot: el Porrot Jove de Narrativa, que es divideix en tres categories: primària, secundària i batxillerat. En aquest Porrot Jove hi pot participar tot l’alumnat de 6é de primària, 4t de l’ESO i 2n de batxillerat a través del seu centre escolar. El col·legi i institut de Silla envia dues obres finalistes de cada classe al servei lingüístic i aquest les envia al Jurat perquè les estudie i emeta un veredicte. Com a mostra d’agraïment per la participació, l’alumnat i el professorat reben una llibreta del Porrot Jove i l’alumnat finalista, a més, rep una tassa personalitzada i un llibre amb la seua obra publicada. El premi per als guanyadors o guanyadores és un xec de 100 euros i una estatueta del Porrot Jove.
L’objectiu és promoure i difondre l’ús literari del valencià dins de l’àmbit escolar del municipi i potenciar l’ànima escriptora que porten dins molts dels i les nostres joves. L’Ajuntament vol impulsar el planter siller que hi ha en el món de l’escriptura i la literatura i donar-los l’oportunitat perquè mostren la seua creativitat i talent a l’hora d’escriure, igual que ho fa, per exemple, en el món de l’esport. A més, cal tindre ben present que treballar les habilitats lingüístiques és una eina transversal que els pot ajudar en altres matèries com socials, història, ciències, llengua… És a dir, fomentar l’escriptura significa apostar per millorar-ne l’expressió i, per tant, millorar-ne el rendiment acadèmic en totes les àrees del coneixement.
Amb el Porrot Jove es treballa en equip amb el món educatiu en un projecte que té com a finalitat crear literatura en valencià a través de la nostra joventut. I podem dir que s’ha aconseguit amb escreix, perquè tenim històries fantàstiques de robots, de llapis màgics, de somnis… històries ambientades en la Guerra Civil, en la torre musulmana, en el Molí de les Xiques…, però també històries reals o fictícies, plenes de sentiments en parlar de l’amistat, de l’Alzheimer dels nostres majors, de l’amor entre dues persones del mateix sexe o de l’assetjament que pateixen xiquets o xiquetes pel simple fet de ser tímids, grossos o massa alts.
Aquestes històries no són sols una redacció de classe, sinó que són i seran un text literari juvenil que romandrà per sempre en la publicació del llibre Porrot Jove de Narrativa que recull totes les obres finalistes i guanyadores de cada any. Aquest llibre ha estat tot un èxit i fomenta la lectura en persones del poble que, potser, no tenen com a costum llegir en valencià com són mares, pares, iaies, iaios i altres familiars o amistats de la nostra joventut.
En tants pocs anys de vida, el lliurament dels guardons del Porrot Jove de Narrativa és un esdeveniment ben esperat dins de la gran Setmana de les Lletres Valencianes. A més, amb aquest projecte s’ha aconseguit que la joventut siga una part activa dels actes culturals del poble.
Qui sap si alguna o algun d’aquests guardonats amb el Porrot Jove de Narrativa potser no aconseguirà el guardó del Porrot d’Honor de les Lletres Valencianes com Vicent Andrés Estellés, Enric Valor, Carme Miquel, Isabel-Clara Simó o Paco Muñoz?
Enguany, com a conseqüència de la covid, molts actes s’han hagut d’ajornar. Però, malgrat tots els entrebancs, hi ha actes que han sobreviscut tenint en compte totes les mesures sanitàries. Aquests actes són l’exposició de Carmelina Sánchez-Cutillas, Escriptora de l’Any de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, i el Porrot Jove de Narrativa. És més, podríem dir que la covid ha aconseguit arrelar amb força el Porrot a Silla, ja que el professorat, l’alumnat, el jurat i la Regidoria de Normalització Lingüística s’han bolcat en aquest projecte a fi que no desapareguera.