La revista degana en valencià

El projecte Maestrat-Ports, nova agressió al territori?

28/09/2020

Els primers dies del mes de març, el biòleg valencià Ignacio Jiménez donava a conéixer en diversos mitjans de comunicació de Castelló i Tarragona el projecte Maestrazgo-Ports, que aspira a convertir l’àrea que abraça les comarques del Baix Ebre, el Maestrat, el Matarranya, el Montsià, els Ports, la Terra Alta i la Tinença de Benifassà en una destinació turística internacional fonamentada en la fusió entre natura i patrimoni, per tal d’ajudar a frenar la despoblació d’aquestes zones, i que sembla estar inspirat en el Yellowstone dels Estats Units. Al mateix temps, es difonia per les xarxes un vídeo que ofereix idees idíl·liques per a aquest territori.

Darrere del projecte apareix la Fundació Global Nature, amb seu a Las Rozas de Madrid, que es defineix com una fundació privada sense ànim de lucre dedicada a la protecció de la natura. I pel que fa a aquest pla, en la seua pàgina web es pot llegir que es vol convertir aquesta regió en «una de les grans destinacions de natura i cultura del món», promovent «la restauració dels ecosistemes naturals i la fauna silvestre per a crear noves i millors oportunitats per als seus habitants».

Al mes d’abril, en declaracions arreplegades pel diari Levante-EMV, els alcaldes de Morella i Rossell i les alcaldesses de Vilafranca i Cinctorres es mostraven partidaris del projecte, perquè pensaven que donaria un gran impuls al territori. L’única veu dissident era la de l’alcalde de la Pobla de Benifassà, qui deia: «No en tinc constància i no m’han explicat res». En el ple de la Mancomunitat Comarcal dels Ports del mes de juny van decidir mantenir una reunió amb el promotor del projecte per les incerteses que ha generat. Aquesta és una de les principals crítiques, l’opacitat del projecte.

Davant d’això, els ciutadans del territori han començat a mobilitzar-se i al mes de maig naixia la Plataforma No al Yellowstone Europeo, que en el moment d’escriure aquest article –finals de juny– ja compta amb l’adhesió de 18 entitats de la zona i més de 100 persones a títol individual. El 10 de juny es feia públic el «Manifest per la vida rural», impulsat per l’associació Maestrat Viu. Consta de nou punts i demanen als governs de la Generalitat Valenciana, de la Generalitat de Catalunya i al Govern d’Aragó que declaren els territoris rurals lliures d’especulacions i interessos forans i aliens al territori, que donen ajuda i suport al sector primari, I+D+I, diversificació de sectors, planificació amb escolta activa a la gent del territori, que es mantinga una relació més fluïda amb la gent que hi viu i que defenguen el minifundisme davant de qualsevol interés, atac o amenaça.

Carlos Molina, membre de la Plataforma No al Yellowstone Europeu, explica en una entrevista al setmanari El Temps que el 28 de novembre de 2019, representants de les tres administracions autonòmiques es van reunir a Forcall amb els representants de Global Nature, però fins ara no han donat cap explicació, i denuncia que «s’està donant una connivència molt clara entre Global Nature i els governs autonòmics».

En una altra entrevista a El Temps, uns dies abans Ignacio Jiménez havia declarat que entre ell i «els grups que ens critiquen, que són grups que s’estimen molt el territori, hi ha molt més en comú que no sembla», i afegia que «després de llegir el manifest, se’m fa difícil trobar espais de dissens». El projecte era presentat com una cosa totalment filantròpica, i que l’únic finançament de què disposen procedeix de Fidelity Trust, una fundació sense ànim de lucre dels Estats Units. Carlos Molina replicava preguntant-se què hi ha darrere del finançament de Fidelity Trust, i quines empreses hi tenen interessos.

Caldrà veure com acaba el tema en un territori ja escarmentat pels projectes que els han portat de fora, com el fracking, el Castor, l’excés d’aerogeneradors o el transvasament de l’Ebre.