La revista degana en valencià

El requisit lingüístic, tararí, tararí…

18/07/2019

El govern de la Generalitat Valenciana ha estat sempre, com dir-ho…. peculiar? I de vegades ens hem trobat amb persones que ocupaven conselleries determinades i no sempre eren les més qualificades o les més preparades o les més sensibles per a portar endavant segons quins temes.

Sabem també que els darrers quatre anys, a la GV ha estat l’anomenat govern del Botànic, un totum del PSPV i Compromís. I després d’aquests quatre anys, encara hi ha assignatures pendents, però de les troncals, de les que marquen el camí de la història present i futura. En pose un exemple: si no s’haguera aprovat la Llei d’Ús i Ensenyament del Valencià, quan es va tirar avant allà pel novembre del 1983, la situació actual al País Valencià en seria una altra diferent de la que tenim.

I la pregunta és: per què en quatre anys de govern no s’ha aprovat una cosa tan bàsica com el requisit lingüístic per als funcionaris? Per què no s’ha de demanar que un funcionari públic puga atendre en valencià a la ciutadania? Personalment, no veig que siga cap «estridència» o cap radicalisme independentista.  Torne a repetir-ho: per què no s’ha aprovat en quatre anys?

Els dos partits que formaven el govern, tampoc no ens enganyem, sembla que ho tenen clar en conjunt però després, a les dues cases polítiques, pots trobar-te algun sector o sectoret que no està entusiasmat. D’una altra forma no s’entén que no s’haja aprovat, perquè l’existència o no d’un informe “en contra de», no deixa de ser una anècdota si les postures foren clares.

Ara hem sabut que la consellera Gabriela Bravo li diu al president de l’Acadèmia Valenciana de la Llegua, Ramon Ferrer, que la llei inclourà en el text el requisit lingüístic perquè tots els funcionaris disposen de la capacitació necessària, PERÒ… serà a través del reglament posterior que es regularà el nivell i grau de coneixement. Per què serà que aquesta música em sona al fet que passaran quatre anys més sense tindre un requisit clar i concret? És aquesta consellera la que marca el camí de tot el govern de la Generalitat en aquest camp? La resta del govern callarà? Ningú del govern no eixirà a demanar, a exigir JA eixe requisit? Entenc que una consellera puga tindre gran autoritat però, continuarem sense requisit?

Clar, si el Govern del Botànic II no ho aprova, qui ho aprovarà? La dreta, juntament amb la ultradreta? Quedarem com Camot….

Inscriu-te al nostre butlletí

Top