La revista degana en valencià

El somni de Rosa Serrano, Tàndem Edicions

02/04/2020

“En la primavera de 1990 vaig anar per primera vegada a una de les fires internacionals de literatura infantil i juvenil més importants del món: la Bologna Children’s Book Fair. Un aparador immens i joiós del millor que es pot trobar de literatura adreçada als més menuts… En aquella ocasió passejàvem pels corredors Lourdes Bellver i jo, i ens pesà la poca oferta que teníem, a casa nostra, de llibres de qualitat per aquest segment d’edat. A Catalunya ja hi havia moltes editorials especialitzades, entre elles La Galera, però al País Valencià, no… Prendre una decisió fou fàcil: havíem de posar en marxa una editorial a València que s’adreçara als infants perquè gaudiren de la lectura i per alimentar la seua imaginació. El seu vol.” D’aquesta manera Rosa Serrano conta en Les petjades del temps. Memòries (Balandra, 2019) quina va ser la seua primera motivació per a fundar Tàndem Edicions. Ho va fer en 1990 juntament amb altres companys i companyes, un grup d’homes i dones que compartien amb ella les mateixes inquietuds i al què anys després s’incorporaren al tàndem més persones. A ella sempre li han agradat els projectes col.lectius, també ho va ser la creació de l’escola la Gavina en l’any 1973, perquè ha estat una dona a qui sempre li ha agradat sumar, sobretot sumar. Aprendre, explorar i treballar ha estat una constant en la seua trajectòria personal i professional, que en el seu cas han estat sempre unides. Vida i professió conviuen en un tàndem que transita per una línia tan fina que és difícil destriar on comença una i acaba l’altra

Rosa Serrano ha esta una dona vital, activa, entusiasta i polifacètica però probablement la seua faceta pública més coneguda ha estat la d’editora. Sens dubte, el de Tàndem ha estat un projecte molt important dins de la seua biografia, a ell li ha dedicat molta energia i l’ha dirigit durant vint-i-dos anys, fins a la seua jubilació en juny del 2012 quan va deixar la direcció editorial en les meus mans i en les d’Amparo Sena, la direcció general. El de Tàndem és un projecte encara viu perquè part del seu fons ha passat a gestionar-lo Edicions Bromera.

Cal dir que en l’any 1990, el simple fet del naixement d’una nova editorial al País Valencià ja era una bona notícia, com també ho va ser que tan sols uns mesos després nasquera un altre projecte editorial, Tabarca Llibres, més dedicat a l’elaboració de materials curriculars per a les escoles encara que també publicaria literatura juvenil. El País Valencià havia comptat històricament amb editorials de renom que, amb una clara vocació de permanència, havien fet un servei molt important envers la llengua i la literatura, com va ser el cas de Torre i Lletres Valencianes, i posteriorment Sicània, Senent, Garbí o L’Estel; però totes feia temps que havien desaparegut. Quedava, doncs, un terreny erm, amb algunes excepcions, com ara el cas de Tres i Quatre, fundada en 1968; Edicions del Bullent; en 1983, en part hereva de la Federació d’Entitats Culturals del País Valencià perquè va incorporar al seu catàleg alguns dels seus llibres més destacats; i, posteriorment, en 1986, Edicions Bromera. Totes elles foren contribucions molt importants, que modernitzaren, per dir-ho així, el panorama de l’edició, però tal vegada el cas més destacat i ambiciós va ser la creació en 1983 del Consorci d’Editors Valencians, un grup editorial que agrupava els segells Gregal Llibres, dedicat a la publicació de llibres en valencià, Mestral Libros, per a llibres en castellà, i Biblioteca Valenciana, llibres de gran format per a la venda a crèdit. Estava format  per la unió de cinc empreses —tot i que hi havia algun accionista a títol individual— procedents totes elles del món cultural valencià: Prometeo, Gràfiques Soler, Pre-Textos, Fernando Torres Editor i Armengol; va tindre com a caps visibles Juan de Dios Leal, en aquell moment un destacat militant socialista, editor de Prometeo i blasquista convençut, i Mercedes Aguilera, vídua de l’editor Fernando Torres, mort prematurament amb només 43 anys. Tot i comptar amb unes magnífiques condicions de partida, una rica i variada nòmina d’escriptors i escriptores i un mercat incipient a l’aixopluc de la Llei d’ús i ensenyament del valencià —aprovada en desembre de 1983 i que va obrir un ampli ventall de possibilitats per a l’edició valenciana—, va fer fallida en 1989. No va ser possible, qui sap si per incompetència editorial o per mala gestió empresarial, o ambdues coses juntes, com sol ser habitual. El fet és que la seua desaparició va provocar un veritable terratrèmol en el panorama de l’edició, però malgrat tot —i ací entrem en la pura especulació—, qui sap si no va obrir una finestra suficientment gran, que propiciaria el sorgiment i la consolidació d’una oferta editorial més dinàmica i plural per al nostre País.

Al llarg dels anys, el catàleg de Tàndem Edicions va anar creixent i s’amplià l’oferta en altres gèneres com ara la novel.la d’adult i l’assaig; però els primers anys, va destacar especialment per la publicació d’obres de narrativa infantil i juvenil i de materials rigorosos i útils per a l’aprenentatge de la nostra llengua, tot amb una premissa molt clara: mostrar el millor de la nostra literatura. Els primers llibres que va oferir al públic lector van encabir-se en cinc col·leccions, tres de narrativa i dos d’ensenyament. D’entre elles, cal destacar una de les més emblemàtiques —i fins i tot m’atreviria a dir que una de les més emblemàtiques del País Valencià—: «La rata Marieta», amb textos de Fina Masgrau i il·lustracions de Lourdes Bellver. Si bé els tres primers títols foren La rata Marieta, Marieta i el telèfon i Marieta juga actualment és una col·lecció que continua creixent i ja compta amb més de quinze títols publicats la qual cosa demostra clarament la seu implantació al mercat i justificaria la etiqueta de “clàssic” valencià.

No obstant la importància de les obres publicades que constitueixen un catàleg de més de mil llibres distribuïts en diferents col·leccions, la tasca més reeixida de Rosa al capdavant de Tàndem ha estat ser l’editora de l’escriptor Enric Valor. I ho va ser no només de les reconegudes Rondalles valencianes, que ella va adaptar al públic infantil, sinó també de novel·les com L’ambició d’Aleix, de les Narracions perennes i del Cicle de Cassana, la trilogia que agrupa la seua obra completa. Una gesta ambiciosa amb la qual Rosa Serrano va contribuir decisivament a popularitzar la figura de l’escriptor de Castalla, i que la va convertir en una incansable divulgadora dels llibres de l’autor, i també en una viatgera impenitent, que va recórrer pobles i ciutats, feia igual que foren grans o menudes, donant conferències i fent presentacions per donar a conéixer la riquesa de l’obra de Valor. Enric Valor va trobar en Rosa Serrano a una editora que creia i es preocupava per la seua obra convençuda com estava de la seua qualitat literària com també ho ha fet amb altres escriptors i escriptores, publicaren o no en Tàndem.

Per les mans de Rosa Serrano —que ha estat, a més d’una editora incansable, una lectora voraç— hi han passat molts llibres; ha publicat l’obra d’una immensa i variada nòmina d’escriptors i escriptores, tant autors novells com d’altres més consagrats. Un recorregut que, en resseguir-lo, també constitueix una radiografia del panorama literari dels darrers anys, i que demostra la qualitat dels nostres creadors i també dels nostres artistes plàstics, en els quals ella ha cregut, i que ha promocionat arreu del món. Des del principi eixa també ha estat una de les prioritats de l’editorial, la promoció del seu catàleg fóra de les nostres fronteres i és per això que Tàndem ha estat una de les primeres editorials en creure que és imprescindible e irrenunciable la internacionalització de les nostres empreses. Des de ben prompte l’editorial ha format part activa de les missions comercials a les Fires més importants del sector amb un doble objectiu que els llibres no només foren coneguts sinó també reconeguts arreu del món.

L’edició entesa des de la col·lectivitat és un objectiu pel qual també Rosa Serrano ha treballat de valent, i és per això  que ha estat membre fundadora de l’Associació d’Editors del País Valencià, ha format part de diferents juntes directives i ha ocupat la presidència en diferents ocasions. L’AEPV és un projecte col·lectiu plenament consolidat, forma part de l’ecosistema de l’edició a nivell estatal i és la representat al País Valencià de la Federación de Gremios de Editores de España. A hores d’ara l’edició valenciana gaudeix d’una gran vitalitat i tot i que una gran part del mèrit és atribuïble als encerts i al treball pacient i constant de les editorials, l’AEPV ha estat una peça clau per al desenvolupament de polítiques a favor del llibre i ha ajudat decisivament a vertebrar el sector. Tot i que encara té molts reptes per aconseguir, enguany compleix trenta anys és a dir ha recorregut un llarg camí en ocasions complicat com ho ha estat també el de moltes altres iniciatives envers la llengua i la cultura que els darrers anys han crescut al nostre país i que alguns casos han servit d’autodefensa contra els atacs de tots aquells que lluny de construir més bé han desitjat tot el contrari.

El temps i la investigació, que donen sempre perspectiva i consistència teòrica, determinaran quina ha sigut la contribució de Tàndem Edicions al sector editorial valencià. I és per això que caldrà esperonar les noves generacions, o no tan noves, a fer una història de l’edició del nostre País que sens dubte ens seria molt útil per a conèixer el paper i la contribució de les editorials i també dels editors i les editores a la nostra cultura. Cal advertir que estic convençuda que ha estat una contribució de vital importància perquè sense llibres, no hi ha cultura possible.

Caminar, lluitar, perseverar, compartir, somriure, treballar i sumar, eixe és el llegat que una dona feminista i combativa com Rosa Serrano ens transmet però tal com diu sovint no és únicament mèrit seu: “tots els homes i dones que s’han creuat en el meu camí m’han donat més arguments i força. Tots ells i totes elles m’han ajudat a ser una persona coherent i compromesa”.

ROSA SERRANO LLÀCER . PEDAGOGA, ESCRIPTORA I EDITORA. PAIPORTA 2017

Article publicat al quadern de gener 455.