La revista degana en valencià

El Teatre Talia rep al tango femení amb l’estrena a València del musical ‘Aires de Mujer’

24/03/2021

El pròxim 13 d’abril (a les 19:30 hores) al Teatre Talia de València puja a escena l’estrena del musical ‘Aires de Mujer’, un espectacle multimèdia on la proposta és mostrar al gran públic el  l’aportació fonamental que van realitzar les dones, tant des de la composició com des de la interpretació i des del mateix naixement del tango, a l’univers de la música rioplatense.

Sota el segell de la productora Glamour Tango, i partint d’una idea original de la famosa pianista uruguaiana Polly Ferman, ‘Aires de Mujer’ suposa un recorregut musical, alhora que emocional, per les creacions de diverses compositores de segle XX i XXI en un dels territoris més suposadament masculins de la cultura sud-americana: el tango.

Per a Ferman, directora musical i codirectora artística de l’espectacle, “Aires de Mujer és un projecte que arriba a la meua vida després d’un llarg recorregut professional però, fonamentalment, com a dona. Des dels meus inicis com a nena ‘prodigi del piano’ vaig passar a ser jove transgressora, mare amb idees sobre la importància de transmetre la responsabilitat i la independència. Sempre em va importar, i ho segueix sent, ajudar, donar suport i enaltir la dona. ‘Aires de Mujer’ és el meu tribut a tantes dones que desitjava donar a conéixer l’important treball d’algunes d’elles. L’espectacle té la particularitat de comptar amb un elenc artístic, i de creadores, totalment femení, basat en música de l’estil tango. El tango no va ser concebut perquè la dona tingués un paper protagonista, però, des del començament del muntatge vam descobrir que sí, hi va haver qui van marcar un abans i un després. Va ser amb l’aparició de Paquita Bernardo qui, amb l’instrument més emblemàtic del tango, el bandoneó, va demostrar que les dones tenim una capacitat única per aconseguir el que ens proposem. El meu desig és que ‘Aires de Dona’ servesca d’exemple i inspiració a l’univers femení”.

El guionista i codirector artístic de l’espectacle, Jimmy Entraigües, indica que “l’espectacle és un tribut a la dona; la inclusió d’imatges, dansa, cantant i una orquestra de dones és la materialització de la influència que va tenir la dona en el món del tango des de fa més d’un segle fins a l’actualitat …, i la vindicació, com en moltes altres àrees de l’art, de la capacitat creadora, innovadora i subversiva que aporta. ‘Aires de Mujer’ és espectacle musical que no encotilla la seua proposta en l’univers femení, sinó que evidencia i dóna testimoni d’un germen fundacional que va deixar la dona en la història del tango i que manté la seua força i la seua vigència de la mateixa manera que moltes dones han expressat, des dels seus talents, en àrees de la ciència, la literatura, la pintura o el treball quotidià. ‘Aires de Mujer’ expressa una sensibilitat femenina sobre una emoció musical i com tota emoció genera un sentiment que …, per condició humana, es manifesta entre instruments, veu i ball”.

Entre les notables figures que formen part de l’espectacle, ‘Aires de Mujer’ compta amb la participació del bandoneonista, compositor i arranjador Daniel Binelli (músic que va formar part de les formacions d’Astor Piazzola i amb qui va mantenir una llarga amistat) qui es va encarregar dels arranjaments de diverses de les composicions d’un repertori que inclou obres de Paquita Bernat, Maria Elena Walsh, Eladia Blázquez, Paula Basalo o Sonia Possetti al seu programa. La Fundació Antonia Mir patrocina aquest espectacle i l’empresa Mestizarte Events s’encarrega de la seua distribució i gira.