La revista degana en valencià

El Trovam de la consolidació

Consolidació. És la paraula que millor pot definir aquesta edició de la Fira Valenciana de la Música, o almenys el primer dia d’ella. Ja ho augurava el conseller Vicent Marzà en l’obertura de la mateixa -“presentem la consolidació del Trovam com a espai important de trobada del sector musical”, ha dit-, però al llarg de la primera jornada s’ha fet més que evident.

En la passada edició es va posar el focus en què fer, quines rutes seguir. Era l’edició d’unir esforços, crear xarxa. I al llarg d’aquest exercici s’ha passat dels grans discursos a l’empirisme, tal com ha afirmat Rafa Jordà (Membre del VAM! I MúsicaproCV). L’escena musical valenciana viu un moment exponencial, d’esplendor. Però també té les seues ombres, com la falta de finançament, les qüestions legals, els drets i garanties de l’artista, la insuficient presència de les dones tant davant com darrere dels escenaris, així com la revisió del model de negoci dels festivals, entre altres aspectes.

Ara, quan comença a consolidar-se l’escena musical valenciana i s’aposta per polítiques culturals per part de les institucions públiques, és el moment d’analitzar què es fa bé i què es pot canviar. A quins aspectes podem traure-li suc i quins altres hem d’apartar del camí. Perquè la música és un sector estratègic que ha de jugar un paper clau en el nou model productiu valencià, tal com ha explicat el secretari autonòmic d’Ocupació, Enric Nomdedéu.

Així que, la primera jornada del Trovam podria resumir-se en: Creguem en nosaltres mateixes. Repensem. Innovem. Apostem. Consolidem-nos. Brillem. I, per descomptat, fem-ho amb les dones, peces clau en el fantàstic moment que viu l’escena musical valenciana.