La revista degana en valencià

El valencià, la justícia i la dreta. Mala combinació

31/07/2020

El dia 2 i 9 de juny, la justícia espanyola -no hi ha d’altra- ha fet públiques dues sentències del Tribunal Suprem (634/2020 i 704/2020) que, en definitiva, van en contra del valencià i del seu ús, dels usos institucionals i administratius de les llengües oficials en l’Administració de la Generalitat Valenciana. I el primer que no hem d’oblidar és qui havien interposat diversos recursos: dos diputats del Partit Popular, el sindicat CSIF i l’Asociación para la Defensa del Castellano en la Comunidad Valenciana. Punt i a part.

Em resulta difícil d’entendre aquesta persecució i odi al valencià. Sembla que se’ls ompli la boca en dir que el valencià és un atemptat contra el castellà. Realment no conec cap persona que no puga expressar-se en castellà però, com encara no estan contents, no fan més que perseguir qualsevol avanç, per xicotet que siga, en defensar el valencià com el que és: una de les llengües oficials de la nostra comunitat. Per què són tan contumaços en la persecució? Per què mai no en tenen prou en aquesta mena de croada en defensa del castellà, llengua que «goza» de molt bona salut? Per què no poden pensar que la diversitat lingüística ens enriqueix? Volen parlar anglés però no una de les llengües oficials.

No seré jo el que diga que les persones que formen eixe tribunal no hagen interpretat correctament la llei. Però està clar que o es canvien les lleis o es canvien les persones que integren els tribunals, els alts tribunals, perquè mai no s’equivoquen i sempre dicten en contra del mateix, del més xicotet. I es fa molt difícil de suportar un atac darrere de l’altre. Per això, quan escolte dir a les persones que es dediquen a la política: «respecte escrupolós a les decisions de la Justícia», què voleu que diga? Tinc clar que els senyors magistrats són persones i que, per tant, es poden equivocar, volent o sense.

Que aquests grups de persones del TS de la sala quarta, o la cinquena o la que siga, puguen dir/ordenar que quan el president de la Generalitat Valenciana li envie una carta al president de la Generalitat Catalana no li ho pot enviar en valencià, què voleu que us diga? No ho entenc, o sí. Sembla que aquestes persones dels alts tribunals sols entenen en valencià la paraula «fideuà» quan vénen a dinar a la costa nostra.

Crec que ja hem «aguantat», suportat prou atemptats, legals, violents, polítics, com desitgeu…, en contra del valencià. I el problema és que ara el govern valencià està format pels partits del Botànic. No vull ni imaginar-me què faria la dreta governant amb els ultres: mai no ho oblidem. Àtila és un aprenent en comparació al que farien ells i elles en contra del valencià.

És per això que el govern valencià actual ha de ser molt més «atrevit» i ràpid en legislar i aplicar les lleis, les presents i les futures. Han de demanar la lluna per a aconseguir un trosset de cel. No tenim temps, no ens queda temps, per a aturar la barbàrie d’aquests caníbals del valencià. Sembla com si s’alimentaren cada vegada que aconsegueixen aturar qualsevol avanç.

Si continuen així, caldrà anar pensant si la independència és l’únic camí.

Inscriu-te al nostre butlletí

Top