La revista degana en valencià

El XXIII Aplec de la FVDiT se celebra a Callosa d’En Sarrià el dissabte 23 de juliol

20/07/2022

L’Aplec de la Federació Valenciana de Dolçainers i Tabaleters coincideix amb el 25é aniversari de la colla degana del poble, El Pinyol. Callosa acull aquest dissabte el XXIII Aplec de la FVDiT, un esdeveniment que aplega cada any colles de dolçainers i tabaleters de tot el País Valencià. Està previst que acudisquen a l’acte una vintena de colles d’arreu de les comarques valencianes, a les quals se sumen dues colles muixerangueres i quatre grups de danses.

Aquest aplec coincideix amb dues dates commemoratives molt especials per a la colla organitzadora, El Pinyol. D’una banda, es compleixen 40 anys d’un aplec molt significatiu, el IV Aplec de dolçainers del País Valencià celebrat a Callosa l’any 1981 (l’any actual ha estat endarrerit a causa de la pandèmia). Un aplec al qual van acudir mítics representants del món de la dolçaina i el tabal, molts d’ells ja desapareguts, testimonis d’un temps de reviscolament de la nostra cultura tradicional. D’una altra banda, la colla celebra el 25é aniversari de la seua fundació i pocs esdeveniments podrien resultar més escaients i atractius com l’organització de l’aplec de la federació. A més de la FVDiT, han participat en el patrocini d’aquesta festa l’Ajuntament de Callosa, la Diputació d’Alacant i l’Institut Valencià de Cultura de la Generalitat Valenciana.

L’aplec representa un homenatge a la tradició dolçainera valenciana i és per això que comptarà amb diferents manifestacions de la nostra tradició musical i festera on intervenen els instruments referents valencians, la dolçaina i el tabal. Dissabte a la vesprada, la plaça del Convent i de l’Ajuntament es convertiran en escenari d’una «mascletà» de música i ball on participaran la Nova Muixeranga d’Algemesí i la de la Marina Baixa i els grups de danses la Faltriquera de Callosa, Bellaguarda tradicions d’Altea, el Carrascal d’Alcoi i el Porxet de Polop. A les danses de carrer, s’uniran els balls propis del patrimoni fester del poble, com ara el Ball moro i cristià, el Ball de nanos i el Ball de pastoretes.

Aquesta explosió musical no serà però, el primer acte de la vesprada, ja que a les 17 h., una vegada efectuada la recepció de les colles, es portarà a terme una cercavila amb tres recorreguts diferents que omplirà tots els carrers del poble amb el so dels instruments protagonistes de la jornada. Tots els assistents participaran en l’acte que acabarà en la plaça del Convent, on tindran lloc els parlaments institucionals per part de les autoritats locals i el president de la FVDiT.

L’aplec s’emmarca dins de les festes de Sant Jaume, els tres dies de danses que Callosa celebra cada any. A més de les danses, aquestes festes mantenen tradicions on intervé el toc de la dolçaina i el tabal, amb peces pròpies que formen part d’un repertori únic, com «La correguda del gall» o «Les cucanyes». Poble de tradició dolçainera que s’ha transmés de generació en generació, homenatjarà també dissabte els Ximarrets, família tabaletera per excel·lència que interpretarà el toc de «L’arrancà de dissabte de festes». També comptarem amb un representant de la família dolçainera callosina, Salvador Guardiola Boronat.

Una vegada acabada la mostra musical oficial, totes les colles i entitats participants es trobaran al pati del CEIP Bernat de Sarrià de la plaça del Llaurador per al sopar de germanor on la festa seguirà.

A la nit, les dues colles del poble, el Pinyol i l’Algar, arreplegaran els balladors i balladores de la primera nit de danses per a acompanyar-los, mentre sona el pasdoble «Sant Jaumer», a la plaça de l’ajuntament. Com passa cada any, s’iniciarà la dansa quan el campanar toque les 23 h. Els caps de dansa faran allí les primeres passades amb la música de les dues colles per a ser rellevats després per familiars i amics. I, una nit més de danses, la plaça s’omplirà de tot un poble que balla i manté viva la seua cultura.

Pocs elements podrien representar millor la identitat valenciana que una nit d’estiu de sarau amb dolçaina i tabal i danses. Una festa del poble per al poble i que converteix per un dia Callosa en seu de tots els que s’estimen la nostra cultura popular.