La revista degana en valencià

Els articles més llegits de 2017

 

25 escriptores valencianes actuals que has de conèixer

N’hi ha moltes més, però hem volgut seleccionar 25 escriptores valencianes -i que ho fan en valencià- que hauries de conèixer. 25 veus literàries actuals que tenen moltes coses a dir i escriure, i una recomanació literària.

Ací pots llegir l’article complet

 

Contra Pérez Reverte i tots els altres

Els mites no cauen del cel. Els mites els construeixen i els perpetuen les persones. Les llengües, també. Hi ha, però, qui encara no se n’ha adonat o, menys innocentment, fa titànics esforços per no fer-ho. El problema és quan aquestes persones tenen els megàfons. Arturo Pérez Reverte en té, de megàfons. I uns quants. Televisió, planes de diaris de gran tiratge i alguns centenars de milers de seguidors en Twitter. El que diu, va a missa. Encara que siga esbiaixat.

Ací pots llegir l’article complet 

 

30 aforismes imprescindibles de Joan Fuster

És impossible parlar de Joan Fuster sense que vaja lligat el mot “aforisme”. Segons l’Acadèmia Valenciana de la Llengua un aforisme és una “proposició en forma de màxima, sovint enginyosa, amb què s’enuncia un pensament o una asserció moral, filosòfica o científica”.

Ací pots llegir l’article complet

 

El “Curial e Güelfa” ja té autor: un gran camarlenc d’Alfons el Magnànim

Fins ara es desconeixia l’autor d’una de les novel·les de cavalleria més importants de la literatura europea i una de les obres claus de la literatura catalana. Existien diverses hipòtesis sobre el “Curial e Güelfa”, tant pel que fa a la seua autoria com sobre el moment en què va ser escrita. Però ara, una investigació de la Universitat de València desvela que l’autor era un gran camarlenc d’Alfons el Magnànim.

Ací pots llegir l’article complet

 

Vicent Soler: «Les elits madrilenyes estan jugant amb foc amb els valencians i es poden cremar»

Vicent Soler, a més de conseller d’Hisenda, és un professor. I això es nota en parlar amb ell. Havíem quedat al seu despatx que, tal vegada, siga un dels més bonics de tot el Govern valencià. Ràpidament entrem en matèria i es nota que domina la situació i les xifres. Vicent ja no és un jove –d’edat–, però transmet una motivació, una il·lusió, una creença en aquest poble, una esperança… Sap d’on venim i també on li agradaria arribar.

Ací pots llegir l’entrevista completa

 

RTVV ha mort. Visca la sense nom

La sentència ens ha caigut al damunt com un poal d’excrements congelats. No l’esperava, tampoc la nul·litat. CGT, el sindicat no signant de l’ERO d’extinció en RTVV i impulsor de la demanda ha anunciat recurs davant el Tribunal Suprem. No seré jo qui espere el pronunciament de l’Alt Tribunal com una nova porta entreoberta a l’esperança. Prou.
Els treballadors necessitàvem un punt final i el 26 de gener de 2017 ens va impactar en tots els nassos.

Ací pots llegir l’article complet

 

L’església valenciana més enllà de Cañizares: carta oberta sobre la qüestió catalana

Els membres del Grup de Seglars i Rectors del Dissabte, des d’una perspectiva cristiana, que aposta per la justícia i la pau, el respecte i la germanor, la reconciliació i el perdó, considerem preocupant el sorgiment, en la societat espanyola, de ressentiments, odis, assetjaments, violència i fanatisme arran de “la qüestió catalana”. El fanatisme substitueix l’argumentació per argumentaris, prejudicis i estereotips.

Ací pots llegir l’article complet

 

La Marina Alta: bressol de grups musicals

Us sona La Gossa Sorda, Aspencat, Smoking Souls o Meteor? Segurament sí, però el que potser tots no sapieu és que tenen un tret molt important en comú: tots són de la Marina Alta.

Ací pots llegir l’article complet

 

25 dones del món de la pilota que has de conéixer

La pilota valenciana viu un moment dolç. Són nombrosos els factors que han propiciat la situació actual (i sense una televisió i ràdio pública que la difonga!). No obstant això, la real revolució en l’esport valencià ha arribat amb la incorporació de les dones.

Ací pots llegir l’article complet 

 

El Consell aprova en l’ús del valencià

En els últims temps es parla molt de les xarxes socials. Aquestes poden servir de termòmetre per analitzar nombrosos aspectes. Així que hem decidit endinsar-nos en l’univers Twitter per mesurar l’ús que s’hi fa del valencià. Però no en general: analitzem l’ús que fa el govern valencià de la nostra llengua, que serveix d’aparador i també de model d’imitació de molts seguidors. Perquè, si els nostres polítics fan servir la nostra llengua, és a dir, és una llengua de prestigi, per què no ho farem nosaltres?

Ací pots llegir l’article complet

 

 

Inscriu-te al nostre butlletí

Top