La revista degana en valencià

Els còmics també van a la fira

26/04/2022

Cartell per al pròxim Saló del Còmic de València, que tindrà lloc en març de 2022, realitzat per Cristina Durán.

Les fires de còmic tenen com a principal objectiu fomentar la lectura (especialment el còmic) en les noves generacions, donant suport a un sector que històricament arrossega una crisi difícil de superar pel canvi d’hàbits i preferències d’oci de la població juvenil, que ja no consumeix tebeos habitualment. Encara així, al País Valencià vivim un moment d’expansió d’aquest tipus d’esdeveniments, que es converteixen en catalitzadors de diferents activitats lúdiques al voltant del còmic.

L’organització de convencions sobre el món de la historieta no és un fet nou a València. Ja en 1972 es va celebrar al cap i casal el primer simposi a escala nacional sobre còmics, organitzat pel Centre d’Orientació d’Universitats Laborals de Xest i l’editorial Doncel, editora de la revista Trinca, que aspirava a ser una referència de modernitat per al còmic espanyol. En els sis dies que va durar la trobada a l’Ateneu Mercantil, tant professionals com periodistes especialitzats i professors universitaris aportaren el seu punt de vista sobre aquest mitjà, i la trobada finalitzà amb una taula redona de dibuixants.

En aquells temps, València comptava amb dues editorials de tebeos molt importants: Valenciana i Maga. Per eixa raó, no estranya que els primers salons de còmic d’Espanya també s’organitzaren a la Fira de València entre 1976 i 1980 (uns anys abans que començara a gestar-se el Saló de Barcelona). Aquest Saló formava part de la Fira de Papereria Didastec, i en el seu catàleg es publicaven mostres dels diferents artistes (majoritàriament valencians) que hi participaven. Però la crisi del còmic infantil i juvenil, i de les dues editorials esmentades (que van tancar pocs anys després) va truncar la seua singladura.

Uns anys més tard, el boom del còmic adult dels 80 i l’èxit del Saló de Barcelona i altres cites internacionals com el Festival de Luca (Itàlia, 1966) o Angoulême (França, 1974) va donar peu a l’aparició de noves iniciatives. La més important en terres valencianes, el Concurs de Còmic d’Alaquàs, que va nàixer en 1986, quasi com un esdeveniment local i es va consolidar amb els anys com un certamen nacional, que culminava cada edició amb la celebració de l’Expo Còmic, on van participar tant membres de la Nova Escola Valenciana (des de Mique Beltrán a Daniel Torres o Micharmut), com nous autors que sorgien del concurs (entre ells, Cristina Durán, Vicente Montalbá o Gerard Miquel). L’Expo Còmic d’Alaquàs va celebrar-se dotze anys consecutius, durant els moments més durs de la indústria del tebeo, i es convertí quasi en un símbol de resistència.

En 1995, amb el suport de la Delegació d’Alumnes de la Universitat Politècnica de València, es va crear la Setmana de Còmic de Belles Arts a la Facultat de Sant Carles. Es tractava d’un esdeveniment que, amb pocs mitjans econòmics, funcionava de manera semblant a un saló de còmic, amb xarrades, venda de fanzines (revistes no professionals, moltes d’elles dibuixades per alumnes de la facultat), projeccions de pel·lícules i exposicions. A partir de la desaparició de l’Expo Còmic d’Alaquàs en 1998, es va convertir en la principal cita d’aquest tipus.

Mentrestant, van començar a aparéixer diverses fires centrades en el manga, que ja era el tipus de còmic que més interessava als joves des de la irrupció d’animes com Bola de Drac, Dr. Slump o Akira. A més de manga, en aquestes fires es poden trobar animes, videojocs i espais dedicats a altres aspectes de la cultura oriental. Destaquen Otakuart de Quart de Poblet, des de 2005, i el Saló del Manga (ara Japanweekend) de València des de 2008.

Com que la idea de tindre un Saló del Còmic a València pareixia molt llunyana, sobretot per la falta d’una indústria potent, es van dur a terme diferents invents com la fallida Mostra Còmic, que formava part de la Mostra de Cinema del Mediterrani, sense massa èxit.

En aquestes circumstàncies, finalment l’Associació Valenciana del Còmic va promoure les Jornades del Còmic de València, celebrades des de 2012 a l’Fnac de Sant Agustí, més tard al Mercat de Tapineria i des del 2019 al Centre Cultural La Nau, amb el suport de la Càtedra de Còmic i la Universitat de València. Aquestes jornades van reunir per fi la vessant més acadèmica de l’estudi del nové art i la vessant més popular, amb la venda de tebeos i marxandatge, i una afluència de públic més que notable. Les jornades han donat sempre una especial importància als autors valencians d’ara i d’abans, simbolitzats en el personatge de Pumby, la creació més coneguda del dibuixant Josep Sanchis.

Amb l’èxit d’aquesta iniciativa, altres municipis i institucions es van decidir a organitzar el seu propi esdeveniment entorn al còmic. A Sagunt es celebra l’Splash! (Festival de Còmic de la Comunitat Valenciana) des de 2014; a Castelló es celebra el seu saló des de 2019, i a Alacant el Congrés Internacional d’Estudis Universitaris sobre el Còmic d’Unicòmic, que compta amb vint-i-tres edicions i el Video Game Comic a la seua fira de mostres.

Finalment, i després de l’intent frustrat de col·laboració amb Ficòmic Barcelona, des de 2018 es celebra el Saló de Còmic, organitzat a la Fira de València. La quarta edició (segona organitzada per la Fira) tindrà lloc el proper març. Aquest saló, emulador del de Barcelona, dedica espais a diferents activitats com ara el cosplay, rol, videojocs… que pretenen atraure un major nombre de visitants. A la fi, el còmic actua també com un aglutinant de totes aquestes propostes d’oci popular.

Després de les restriccions que hem patit per la pandèmia, aquests esdeveniments, que per ser multitudinaris no han pogut celebrar-se amb normalitat, reviscolen amb més força que mai, amb una gran acollida tant d’un públic que és lector assidu de còmics com de nous lectors atrets per l’auge de la novel·la gràfica. Tot fa preveure que aquests esdeveniments perduraran en el temps gràcies al suport del públic i de les institucions.

L’assignatura pendent: la promoció del còmic en valencià, aprofitant aquest interés renovat per la narració gràfica i especialment pel còmic educatiu.

Programa del primer Simpòsium Nacional del Còmic celebrat a València en 1972.