La revista degana en valencià

Els dos virus: la COVID i l’eclosió del franquisme

22/01/2021

Quan estem redactant aquestes línies, no sabem com seran les festes de Nadal perquè la situació canvia dia a dia, d’una setmana a la següent. L’única cosa certa que sí que sabem és que aquest final d’any no serà diferent del que ha sigut tot el 2020. I ens sap greu, perquè la celebració de les festes de Nadal, d’una forma o d’altra, afavoreix el retrobament entre persones, entre famílies, entre amics. Però, hui mana el virus.

Caldrà tindre molta cura, perquè precisament aquestes celebracions i retrobaments poden tindre una repercussió directa en l’augment de les persones contagiades. Caldrà també analitzar si una excessiva confiança en les vacunes no ens baixarà la guàrdia; o si la posada en funcionament de les típiques llums dels carrers i la «visita» per a veure-les, si les compres una mica compulsives d’aquestes setmanes, o si tot junt no resultarà un còctel massa dolç per a aquest maleït virus. Fora més necessari que mai tindre trellat, molt de trellat.

De jutjat de guàrdia ens semblen les estratègies dels partits de dretes que no tenen ni el mínim escrúpol d’atacar un govern que ha d’adoptar mesures per a intentar combatre la pandèmia. No ens cansarem de dir que no tot val en política, que no tot val per intentar fer caure els qui governen, més encara quan s’observa com actua el mateix partit que posa la traveta sistemàticament si té la responsabilitat de govern d’una comunitat autònoma.

També, com a malaltia extremadament perillosa per a la salut democràtica del nostre país, veiem amb molta preocupació l’augment escandalós i impune de les creixents mostres de feixisme, de franquisme, d’enyor per la dictadura del general colpista Franco. Cadascú valorarà com el seu seny li permeta –sempre hi haurà qui els considere lloables i no obscens i perillosos– els missatges d’un grup d’exmilitars d’altíssima graduació en els quals, entre altres perles es llig que el problema actual (deu ser el d’ells) se soluciona afusellant uns 25 o 26 milions de persones. I, clar, açò ho diuen alguns figurons que han estat al capdavant de l’exèrcit d’eixe país denominat Espanya.

No pensem que siga cap bajanada d’un grup de gent major. No: s’ha obert la veda per a dir qualsevol burrada i alguns mitjans de comunicació fan d’altaveu mediàtic i fan que les barbaritats arriben a milions de persones, algunes de les quals cauen embadocades per aquests cants de sirena militars, d’uns militars que han estat els més privilegiats al llarg de dècades de franquisme. No, no és cap broma, tal vegada per això la Fiscalia ha iniciat una investigació. S’imaginen si les mateixes declaracions les haguera escrit qualsevol independentista radical? De les vestidures castrenses i mediàtiques no hauria quedat ni un centímetre de tela.

Esperem, doncs, que tots i totes tinguem crisma i puguem parar les dues pandèmies, la del maleït virus i l’altra: la del nou feixisme que ens vol contagiar, arrabassar-nos les llibertats que tant ens van costar d’aconseguir.

Bones festes, i fora virus.

Inscriu-te al nostre butlletí

Top