La revista degana en valencià

Els Jóvens arrasen l’any de la Fera

Els Jóvens, els grans triomfadors, amb Manolo Miralles (president del COM). Vicent X. Contrí

Unanimitat. Els Jóvens han xafat amb força l’escena de la música en valencià. Aquesta tardor passaran a la història cultural d’aquest país per aconseguir quatre premis Ovidi Montllor: millor cançó per «Anís Tenis», millor lletra per «Ailoviu més que l’hòstia», millor disseny de disc i, finalment, el guardó al grup revelació. Cal recordar, a més a més, que no van optar a fer el ple en l’apartat de folk perquè era impossible guanyar al Cant Espiritual de Carles Dénia (també premi a la millor producció i arranjaments). De justícia era començar aquests apunts sobre els XIII Premis Ovidi amb Els Jóvens, la banda sorgida des de Sant Vicent del Raspeig, que camina amb pas ferm per copar bona part dels cartells de sales i festivals.

La gala del diumenge 21 d’octubre fou certament especial. S’acomplien 50 anys de l’edició de la cançó, encara vigent, «La fera ferotge» de l’artista alcoià Ovidi Montllor. Per tant, els premis tenien un valor afegit. Si deixem de banda els grans triomfadors dels Ovidi d’enguany, la resta de guardonats eren previsibles atesa la qualitat dels treballs que presentaren en les diferents categories. El Teatre Rialto de València va tindre música en directe (amb la formació ideada per Ximo Caffarena), una tele per a enregistrar la gala (À Punt), un públic apassionat que va omplir la sala, i tot arredonit amb la presentació d’Amàlia Garrigós. Cal esmentar que entre bastidors s’hi trobava el músic, sociòleg i professor Rafa Xambó, qui va dirigir tota la família de la música en valencià amb Cèsar Amiguet, Jesús Barranco i Joan Palomares, entre d’altres, com ajudants d’excepció.

La nit va servir per reivindicar la música i la nostra llengua, però també per demanar la llibertat dels presos polítics catalans i la fi de la persecució dels artistes que s’expressen sense mordasses (Valtonyc hi estigué present en els parlaments). Un dels moments més remarcables fou el premi als organitzadors de l’Aplec dels Ports, eixa trobada cultural i lúdica que ha celebrat el 40 aniversari i que ens recorda cada estiu la importància dels municipis rurals de muntanya. La imatge dels joves representants dels diferents pobles dalt de l’escenari es va convertir en un missatge de futur, sense cap dubte.

Molt emotiu fou l’Ovidi a la trajectòria musical que recolliren els membres de La Gossa Sorda, una de les formacions més estimades pel públic i que més ha contribuït a fer gran el rock en valencià. L’altra fotografia, una campanya més, fou la poca presència femenina en la producció discogràfica d’enguany, la més gran dels premis amb 129 treballs.

També hi hagué temps per recordar els que ja no hi són. Com Pep Laguarda, pioner del pop rock valencià, desaparegut el passat estiu. En el parlament final, Manolo Miralles, president del COM (Col·lectiu Ovidi Montllor de Músics i Cantants en Valencià) féu un repàs històric als cinquanta anys i al context de «La fera ferotge», el Maig del 68 i la resta de revolucions que sacsejaren el món fa mig segle. La festa continuà després al barri del Carme de València. Els Ovidi de 2019 ja estan en marxa.

ELS PREMIS OVIDI 2018

Millor disc de rock

Joe Pask, Salt (autoeditat, 2018)

Millor disc de pop

Novembre Elèctric, Quart minvant (Primavera d’Hivern, 2018)

Millor disc de folk

Carles Dénia, Cant espiritual (Cátedra, 2018)

Millor disc de cançó d’autor

Carles Pastor, Andròmina (La Casa Calba, 2018)

Millor disc de hip-hop i electrònica

Frida, Gegants (autoeditat, 2018)

Millor disc de mestissatge

Auxili, Tresors (Propaganda pel Fet!, 2018)

Intèrpret revelació

Els Jóvens, Els Jóvens (El Niño de la Hipoteca, 2018)

Millor cançó

«Anís Tenis», Els Jóvens

Millor lletra

«T’ailoviu més que l’hòstia», Els Jóvens

Millors arranjaments i/o producció

Carles Dénia, Cant espiritual (Cátedra, 2018)

Millor disseny

Luis Yang, per la il·lustració i el disseny d’Els Jóvens (El Niño de la Hipoteca, 2018), d’Els Jóvens

Millor videoclip

Cristóbal Quesada (direcció) i Manuel Rodríguez (il·luminació), per «Omertà» de Zoo (Terral Estudio i Zoo, 2018)

Premis a la trajectòria i suport a la música en valencià

La Gossa Sorda

Aplec dels Ports