La revista degana en valencià

Els museus valencians -Nº 436

Més enllà dels monumentals museus de les grans ciutats, existeix en l’àmbit local i comarcal una rica xarxa de petits museus de diverses tipologies que mostren aspectes de la història i de la cultura valenciana de vegades desconeguts. El País Valencià disposa de 206 museus, és la comunitat autònoma amb més museus i col·leccions museogràfiques de tot l’Estat. Hi predominen els museus arqueològics i d’etnografia i antropologia, seguits pels de belles arts, ciències i història natural, història local, art contemporani i ciència i tecnologia. Per a endinsar-nos en el món dels museus locals comptem en aquest Quadern amb la col·laboració de huit tècnics i especialistes en museografia.

El professor de la Universitat de València i coordinador del Museu del Palmito d’Aldaia (MUPA), Francesc Martínez Sanchis, dóna una visió general de les característiques dels museus valencians basant-se en l’Estadística de Museus i Col·leccions Museogràfiques de 2016 publicada pel Ministeri d’Educació i Cultura, l’últim i més complet document sobre el sector museístic espanyol.

Seguidament, analitzem dues iniciatives museogràfiques col·lectives, noves i singulars, que mostren el treball en equip dels museus com a espais de conservació i difusió del patrimoni. Els conservadors del Museu Valencià d’Etnologia (Muvaet) de la Diputació de València, Asunción García i Josep V. Aguilar, ens parlen de la Xarxa de Museus Etnològics Locals. El Muvaet col·labora des de fa anys amb diferents museus locals assessorant directament en moltes activitats i en la recuperació del patrimoni etnològic. Ara, la nova Xarxa pretén consolidar i refermar aquesta política, aportant més estabilitat i recursos. Des d’una altra perspectiva, enguany s’ha engegat el projecte «Relectures. Itineraris museístics en clau de gènere», coordinat des de la Universitat de València, amb l’objectiu d’acostar les col·leccions al públic des d’una visió de gènere. Aquest tema és abordat per Ester Alba Pagán (professora d’Història de l’Art i degana de la Facultat d’Història), Maite Abad Azuaga (doctoranda de la Universitat de València i gestora cultural) i Liliane Cuesta (conservadora del Museu Nacional de Ceràmica i Arts Sumptuàries «González Martí»). En «Relectures» participen, a més del González Martí, el Museu de Prehistòria de València, el Muvaet, el Museu d’Història de València,  el Museu Comarcal de l’Horta Sud «Josep Ferrís March» i el Museu del Palmito d’Aldaia.

Igualment, s’analitzen dues col·leccions úniques que ens donen una idea de la gran riquesa cultural que acullen tots els nostres museus. Josep Maria Segura Martí, director del Museu Arqueològic Municipal d’Alcoi, explica aquest espai museístic ubicat en l’antiga Casa de la Vila de finals del segle XVI. Per la seua banda, la directora del Museu del Paper de Banyeres de Mariola, Maria Àngels Calabuig, mostra com és el primer museu valencià dedicat a aquesta manufactura. Finalment, Vicent Boscà i Teresa Ciges fan una acurada entrevista a Eva Sanz, directora del Museu de la Rajoleria de Paiporta, municipi de l’Horta Sud, que allotja l’antiga fàbrica de rajoles i teules El Pilar, propietat de Francisco Bauset i Teresa Masià, que començà a funcionar a mitjan 1924.

PREU ARTICLE: -
SUBTOTAL: -
IVA: -
ENVIAMENT: -
TOTAL: -

Categories

Inscriu-te al nostre butlletí

Top