La revista degana en valencià

Els premis Bernat Capó de cultura popular celebren el 20é aniversari

 

  • En una vetlada realitzada en el teatre auditori de Dènia es repassaren els 20 anys de trajectòria d’este premi de cultura popular que pren el nom de Bernat Capó, periodista i escriptor, i gran divulgador de la cultura popular valenciana.

30/setembre/2019. Bernat Capó, nascut a Benissa, desenvolupà la seua tasca com a periodista en diferents medis de comunicació (Saò, El temps, Mediterràneo, Levante). Així mateix  va posar en marxa projectes de comunicació amb clara vocació valenciana com Diario de Valencia o Noticias al Día. La seua tasca com a escriptor tractà diferents temes dels quals cal destacar el seu assaig Costumari valencià, 1992-94.

L’editorial Bullent i diferents institucions publiques com ara el Museu Valencià d’Etnologia (Diputació de València), la Mancomunitat Cultural de la Maria Alta i l’Ajuntament de Dènia, posaren el marxa este premi literari el 1999, amb l’objectiu de fomentar la investigació i la divulgació de treballs vinculats a l’estudi de la cultura popular valenciana, tant material com immaterial.

Per al diputat de Cultura, Xavi Rius “són els premis més singulars arreu de l’estat en matèria patrimonial i etnogràfica, per la qual cosa hem assolit el compromís de continuar donant suport més enllà del que s’ha fet fins ara”.

El premi està valorat en 6000 € i comporta la publicació del text per l’Editorial Bullent. Al llarg d’estos 20 anys s’han guardonat treballs que han abastat quasi tots els aspectes de la nostra cultura tradicional. Des del primer guardó atorgat a Joan Pellicer pel seu Costumari Botànic (1999), el premi ha considerat propostes relacionades amb l’imaginari valencià de llegendes i contes, el jocs tradicionals, les manifestacions festives, la recopilació de romanços i cançons, o fenòmens socials concrets de les nostres terres com ara l’emigració o el treball femení.

El jurat ha estat compost durant estos anys per reconeguts intel·lectuals relacionats amb la cultura popular i l’antropologia.

L’acte fou precedit per una taula rodona coordinada per Núria Sendra (cap de l’Editorial Bullent), en la què hi intervingueren Josep Vicent Frechina (crític musical i estudios de la música popular),  Francesc Tamarit (Director del Museu Valencià d’Etnologia), i Rafael Martinez (Director del Museu Escolar de Puçol – Elx)

La gala d’Aniversari es realitzà a l’auditori de Dènia i hi assistiren un bon nombre de premiats d’estos anys així com el Diputat de Cultura de la Diputació de València, l’Alcalde de Dènia, la cap de l’Editorial Bullent i el President de la Mancomunitat Cultural de la Marina Alta.