La revista degana en valencià

Els professionals de les arts escèniques s’associen

15/03/2022

Des del passat 16 d’octubre, les comarques de Castelló compten amb una nova associació, PROART, que vol agrupar tots els professionals de les arts escèniques. L’assemblea constituent es va reunir al Planetari de Castelló i van definir que la seua finalitat és crear una xarxa per a generar suport mutu entre els professionals. Tenen el propòsit d’estar connectats entre ells per a saber qui són, però també per a fer propostes dintre de les polítiques culturals del territori.

L’associació està oberta a totes les persones que es dediquen a qualsevol disciplina de l’espectacle: titelles, circ, sala, carrer, escriptura, interpretació, direcció, tècnics… Va començar a caminar durant la pandèmia, quan es va signar una carta conjunta dirigida a les institucions i es van crear tres taules de treball: exhibició, residències i mapificació. Fins ara han reunit en un fòrum online uns 40 membres, i en un primer sondeig han participat més d’un centenar de professionals.

D’aquesta primera assemblea ha sorgit una junta directiva formada per Antoni Castelló, Núria Vizcarro, Marcos Hernando, Laia Porcar, Regina Prades, Fabian Garcia, Carmen María Serrano, Diana Bernal i Amadeo Llach, professionals, molts d’ells, amb una llarga trajectòria que s’han proposat fer un pla estratègic per als dos propers anys.

Les bases sobre les quals se sosté aquest pla estratègic són bàsicament dues: la promoció de les arts escèniques i la protecció de les persones que s’hi dediquen a les comarques de Castelló, i, per una altra banda, esdevenir una eina consultiva per a influir en la millora de les polítiques culturals del territori. Per tal d’aconseguir aquests propòsits en aquest primer pla estratègic es marquen com a objectius la consolidació de l’associació, restablir les línies de comunicació amb les institucions i començar a posar les bases per a la creació d’infraestructures que servisquen per a la formació i informació dels associats. Per a concretar cadascun d’aquest objectius hi ha unes quantes iniciatives ben ambicioses. Destaquen la proposta de crear un Centre de Creació a Castelló o revisar i millorar el circuit provincial de cultura, així com potenciar el contacte entre professionals i els espais de reflexió sobre la professió.

Així mateix, projecten posar en marxa una sèrie d’activitats immediates per a donar visibilitat a l’associació, com ara organitzar jornades professionals amb altres entitats interessades a reflexionar sobre les arts escèniques, estudiar i conèixer per millorar la situació de les arts escèniques a les comarques de Castelló, realitzar trobades amb gestors culturals d’altres províncies o constituir una taula de treball per introduir les arts escèniques a les aules. Tot això es pensa dur endavant amb un calendari molt ben estudiat i estructurat.

Esperem que aquest projecte tan atractiu done molts bons fruits per a la millora del món de les arts escèniques a les comarques de Castelló, que si bé en els darrers temps ha millorat bastant, necessita encara un major impuls.

Inscriu-te al nostre butlletí

Top